Biznes: Tylko dla PulsPodkarpacia.pl - wywiad z Magdą Gessler

Biznes: Tylko dla PulsPodkarpacia.pl - wywiad z Magdą Gessler

W związku z nowym projektem pod nazwą ICE QUEEN CAFE mieliśmy ogromną przyjemność przeprowadzić wywiad z Panią Magdą Gessler.

Pani Magdo jak prowadzi się biznes w czasie pandemii – szczególnie biznes gastronomiczny ? Jakie szanse a jakie zagrożenia?

Każdy biznes to nie jest łatwa sprawa. Wymaga wyjątkowych umiejętności dlatego nie każdy w biznesie osiąga sukces. Gastronomia tym bardziej wymaga od właściciela poświęcenia, bo my musimy jedzeniem zdobyć zaufanie! Dlatego tak ważna jest jakość, produkty, ludzie, pasja…

Pandemia niestety wykoleiła branżę gastronomiczną. Coś co budowaliśmy lata cegiełka po cegiełce, dziś jest na skraju załamania. To przykre. Sama odczuwam skutki pandemii. Dostosowałam na przykład swoją restaurację „U Fukiera” w ten sposób, że stworzyłam okienko. I przez to okienko wydajemy świeże, na bieżąco przygotowywane jedzenie. To samo polecam restauratorom, szczególnie tym po Kuchennych Rewolucjach. Mniejsze karty, sprawdzenie na co jest popyt, aby zamówienia schodziły. Nie można bowiem zalegać z towarem. Raz, że za chwilę nie będzie do użytku. Dwa, ogromne straty.

ICE QUEEN CAFE to stosunkowo nowy projekt bo tworzony od 2019 roku – czym się on zajmuje i jakie plany na przyszłość ma Pani z nim związane ?

Ice Queen Magda Gessler powstało w 2019 roku jako sieć franczyzowych lodziarni. Proponujemy najlepszej jakości naturalne lody oparte na moich rodzinnych recepturach. To są smaki niezwykłe. Dałam radę odtworzyć talent i przepisy mojej prababci. Ice Queen Cafe powstało jako kontynuacja ogromnego sukcesu lodziarni. To sieć franczyzowa kawiarni, w których odpowiadam za wystrój, menu, jakość. Pomagam franczyzobiorcom wprowadzić kawiarnię i daję im skuteczne rady jak poprowadzić biznes. Kawiarnie powstały już w Gdańsku i Jarosławiu. Mimo trudnej sytuacji na rynku ma powstać jeszcze kilka do końca roku.

Jak ocenia Pani współpracę wykorzystującą zasadę franczyzy? Czy jest to dobry model współpracy i szansa na budowanie silnej marki ?

Po ostatnich doświadczeniach, uważam, że to świetny model na obecne czasy. Franczyzobiorca otrzymuje pomysł! A także receptę jak osiągnąć sukces, co robić. Jeśli jest przedsiębiorczy, zainteresowany i ma pasję to uda mu się poprowadzić biznes tak aby na nim dobrze zarobić.

Magda Gessler

Jak widzi Pani przyszłość gastronomii w trakcie trwającej pandemii i po jej zakończeniu? Jak mocną role w przyszłości będzie stanowić ICE QUEEN CAFE? Czy ma Pani pomysły na jakiś nowy niezagospodarowany dotąd obszar ?

Z jednej strony boję się, bo być może nasza branża będzie musiała zacząć od zera, a to ogromny cios dla całej gospodarki, dla kraju. Mali i średni przedsiębiorcy bez realnej pomocy rządu mogą się nie podnieść. Z drugiej strony mam też nadzieję i wierzę, że mimo wszystko solidarność, wynosy, okienka, ograniczenie karty, że to wszystko pomoże aby udało nam się przetrwać. Ice Queen Cafe powstało w trudnych czasach, ale być może to właśnie pomoże nam osiągnąć siłę wobec kolejnych trudności z jakimi przyjdzie nam się zmierzyć. 

Pani Magdo bardzo dziękuję za udzielenie wywiadu i oczywiście życzę, aby wszystkie podejmowane przez Panią decyzje w tym trudnym czasie okazały się ogromnym sukcesem w niedługiej przyszłości.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email