Kokosowy sernik z polewą malinową
Składniki
Spód brownie
-
70 g masła
-
70 g gorzkiej czekolady
-
1 jajko
-
1/4 szklanki cukru
-
45 g mąki pszennej (lub ryżowej i ziemniaczanej pół na pół)
Masa serowa
-
1 kg twarogu sernikowego
-
4 łyżki mąki ziemniaczanej
-
3/4 szklanki cukru
-
1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
-
5 jajek
-
1 puszka 400 ml mleka kokosowego
Polewa malinowa
-
1 słoiczek ok. 250 g dżemu malinowego, najlepiej gładkiego – bez pestek
Spód brownie
-
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować formę o średnicy 25 – 26 cm. Dno wyłożyć papierem, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz.
-
Masło roztopić z czekoladą na malutkim ogniu mieszając i nie podgrzewając za mocno masy. W oddzielnej misce miksować jajko z cukrem przez 1 minutę.
-
Dodać masę czekoladową i zmiksować na gładka masę. Dodać mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na spód, piec przez ok. 9 minut, następnie studzić przez ok. 10 minut przed wyłożeniem masy.
Masa serowa
-
Składniki na sernik powinny być ogrzane w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii lub cukier wanilinowy i zmiksować do połączenia się składników.
-
Następnie dodawać po 1 jajku miksując na średnich obrotach po każdym dodanym jajku przez kilkanaście sekund. Dodać mleko kokosowe (całą zawartość puszki) i zmiksować na gładką masę.
-
Masę delikatnie wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 120 stopni C i piec jeszcze przez ok. 60 – 70 minut (lub dłużej jeśli masa nie jest jeszcze ścięta, również w środku sernika, można dotknąć palcem. Czas pieczenia może się różnić i zależy od rodzaju użytego sera. Sernik dodatkowo zastyga i sztywnieje podczas studzenia i schładzania).
-
Studzić stopniowo wyjmując z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i schować sernik do lodówki na całą noc bez przykrycia. Dopiero po tym czasie sernik zastyga i nabiera odpowiedniej konsystencji.
-
Dżem wyłożyć do garnka i co chwilę mieszając zagotować. Przecedzić pestki jeśli były w dżemie. Gorącą polewę wylać na sernik i odstawić do zastygnięcia.