Kulinaria: Botwinka w słoikach na zimę
Botwinka – któż z nas nie zna jej intensywnego różowego koloru i delikatnego smaku. To one sprawiają, że chce się ją jeść przez cały rok. Dlatego też abyśmy mogli zimową porą cieszyć się smakiem tej zupy – warto zapasteryzować botwinkę w słoikach.
Składniki:
4-5 pęczków botwinki
2 pęczki koperku
5 ząbków czosnku
1 litr wody
2-3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Botwinkę dokładnie umyć a buraczki oskrobać, buraczki pokroić w drobną kostkę a łodygi i liście troszkę grubiej. Umyty koper posiekać a czosnek pokroić w drobne plasterki. Do słoików wkładamy porcję botwinki, kopru i czosnku.
Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól i ocet. Zalewamy zalewą botwinkę w słoikach, zakręcamy.
Pasteryzujemy 15 min.