Kulinaria: Botwinka w słoikach na zimę

Kulinaria: Botwinka w słoikach na zimę

Botwinka –  któż z nas nie zna jej intensywnego różowego koloru i delikatnego  smaku. To one  sprawiają, że chce się ją jeść przez cały rok.  Dlatego też abyśmy mogli zimową porą cieszyć się smakiem tej zupy – warto zapasteryzować botwinkę w słoikach.

Składniki:

4-5 pęczków botwinki

2 pęczki koperku

5 ząbków czosnku

1 litr wody

2-3 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Botwinkę dokładnie umyć a  buraczki oskrobać, buraczki pokroić w drobną kostkę a łodygi i liście troszkę grubiej. Umyty koper posiekać a czosnek pokroić w drobne plasterki. Do słoików wkładamy porcję botwinki, kopru i czosnku.

Wodę zagotować, rozpuścić  w niej sól i ocet. Zalewamy zalewą botwinkę w słoikach, zakręcamy.

Pasteryzujemy 15 min.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email