Kulinaria: Cebulowe złote krążki

Kulinaria: Cebulowe złote krążki

Cebula to aptekarskie warzywo, zawiera nie tylko cenną kwercetynę, która ma bardzo silne działanie przeciwutleniające. Jest ponadto źródłem witaminy C, kwasu foliowego a także wielu olejków eterycznych (to właśnie im zawdzięcza swój charakterystyczny zapach). Cebula to też źródło błonnika pokarmowego oraz potasu, wapnia, fosforu, żelaza, jodu czy selenu.

Cebula wykazuje działanie antybiotyczne oraz przeciwkaszlowo, pomaga w bólach gardła. Na co dzień, nie wyobrażamy sobie dobrej kuchni bez smacznej i aromatycznej cebuli.

Poniżej prezentujemy nieco inna formę podania cebuli – cebulowe krążki. To doskonała przekąska, a do tego znacznie zdrowsza i smaczniejsza od chipsów. Możemy je podać jako dodatek do drugiego dania, na przykład zamiast ziemniaków.

Składniki:

  • 1 duża cebula pokrojona w plasterki,
  • 1 filiżanka mąki uniwersalnej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • ¾ szklanki suchej bułki tartej,
  • sól dla smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  • Cebulę pokroić w krążki i odstawić.
  • W małej misce wymieszać proszek do pieczenia, mąkę i sól.
  • Zanurzyć plasterki cebuli w mące, aż będą dobrze pokryte, a następnie odstawić na bok.
  • Widelcem ubić jajko, dodać mleko i wymieszać z pozostałą mąką.
  • Bułkę tartą wysypać na talerzyk.
  • Zanurzać cebulę w cieście, pozwolić mu skąpać, a następnie obtaczać w bułce tartej.
  • Rozgrzać olej. Smażyć krążki przez 2-3 minuty do zarumienienia.
  • Umieść na ręcznikach papierowych, aby oddały nadmiar oleju.
  • Podawać gorące.
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email