Kulinaria: Domowe lody truskawkowe

Kulinaria: Domowe lody truskawkowe

Skoro sezon truskawkowy jeszcze trwa a dni są gorące można dla osłody i ochłody zrobić truskawkowe lody. 🙂

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • pełna szklanka śmietanki 30 % – 250 ml

Truskawki należy umyć i usunąć szypułki. Tak przygotowane truskawki przekładamy do rondelka wsypujemy dwie łyżki cukru. Ustawiamy średnią moc palnika i zaczynamy smażyć truskawki z cukrem (nie dłużej niż 5 min).
Po czym zdejmujemy z palnika odstawiamy je do przestudzenia a następnie do lodówki, do całkowitego schłodzenia. 

Szklankę śmietanki, całe opakowanie serka mascarpone oraz trzy łyżki cukru umieść należy w wysokim naczyniu i odstawić do lodówki do schłodzenia. 

Naczynie wyjmujemy z lodówki i rozpoczynamy ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera, zwiększając obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę – nie rozlewa się, nie przemieszcza. 

Gotowy krem przekładamy do wygodnego, szerszego naczynia. Do kremu dodajemy całą zawartość rondelka ze schłodzonymi truskawkami – sok oraz całe owoce. 

Wszystko razem należy wymieszać łyżką lub chwilę mikserem na niskich obrotach. Masa zrobi się trochę rzadsza od soku. Masa pod lody truskawkowe nie musi być idealnie wymieszana. Całość przekładamy do naczynia, w którym będziemy mrozić lody lub do maszynki do robienia lodów i postępuj dalej zgodnie z instrukcją dołączoną do maszynki do lodów.

Jeśli masę lodową przekładamy do jednego pudełka do mrożenia i planujemy podać je całe (po zmrożeniu), to nie musimy mieszać masy w trakcie mrożenia. Ważne jest jednak, by lody porcjować na gałki dokładnie po sześciu godzinach mrożenia. Wówczas idealnie się je nakłada. 

Jeśli jednak lody truskawkowe będziemy porcjować później lub wyjmować je okazjonalnie, to należy przemieszać kilka razy masę w trakcie mrożenia. Pierwsze mieszanie wykonujemy po godzinie mrożenia.

Jeśli lody przełożymy do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch godzinach mrożenia będą idealne.

Pamiętać należy o tym, że domowe lody mrożone dłużej będą potrzebowały dodatkowych kilkunastu minut, by zmięknąć po wyjęciu z zamrażalnika. Na początku mogą być twarde i ciężko je będzie porcjować, ale gdy chwilę poleżą w temperaturze pomieszczenia, to zmiękną. 

Lody mrożone dłużej mogą się zrobić twarde i trudniejsze do nakładania. Trzeba je wtedy wyjąc i zostawić na blacie na 30 minut, by zmiękły.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email