Kulinaria: Gwiazda makowa - efektowna, a banalnie prosta.

Gwiazda makowa to połączenie ciasta drożdżowego i masy makowej lub innych pysznych dodatków. Idealna na święta.
Ciasto drożdżowe:
- 220 g mleka
- 70 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 80 g masła
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie ciasta:
Mleko lekko podgrzać, dodać cukier oraz pokruszone drożdże, mieszać do rozpuszczenia składników.
Dodać pokrojone masło w temperaturze pokojowej oraz pozostałe składniki. Zagnieść. Ciasto odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu.
Wykonanie gwiazdy:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować placki o średnicy ok. 30 cm i przekładać masą pozostawiając 2 cm obwódkę: I placek – masa makowa – II placek – masa makowa – III placek.

Obwódkę skleić.

Podzielić na 16 części.

W środku, ciasta nie docinać. Parami, każde dwie części skręcać lewą – w lewo, prawą – w prawo.

Piec ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni.

Nadzienie makowe można zamienić na marmoladę, nutellę lub dowolną masę jaką lubimy.
Do przygotowania dwóch gwiazd wykorzystano puszkę gotowej masy makowej ( 850 g).
Smacznego !
Zostaw komentarz