Kulinaria: Gwiazda makowa - efektowna, a banalnie prosta.

Kulinaria: Gwiazda makowa - efektowna, a banalnie prosta.

Gwiazda makowa to połączenie ciasta drożdżowego i masy makowej lub innych pysznych dodatków. Idealna na święta.

Ciasto drożdżowe:

  • 220 g mleka
  • 70 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 80 g masła
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie ciasta:

Mleko lekko podgrzać, dodać cukier oraz pokruszone drożdże, mieszać do rozpuszczenia składników.

Dodać pokrojone masło w temperaturze pokojowej oraz pozostałe składniki. Zagnieść. Ciasto odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu.

Wykonanie gwiazdy:

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować placki o średnicy ok. 30 cm i przekładać masą pozostawiając 2 cm obwódkę: I placek – masa makowa – II placek – masa makowa – III placek.

Obwódkę skleić.

Podzielić na 16 części.

W środku, ciasta nie docinać. Parami, każde dwie części skręcać lewą – w lewo, prawą – w prawo.

Piec ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni.

Nadzienie makowe można zamienić na marmoladę, nutellę lub dowolną masę jaką lubimy.

Do przygotowania dwóch gwiazd wykorzystano puszkę gotowej masy makowej ( 850 g).

Smacznego !

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.