Kulinaria: Jarmuż sposoby podania

Kulinaria: Jarmuż sposoby podania

Jarmuż jest jednym z najbardziej zdrowych i odżywczych warzyw. I choć zapewne nie ma wśród nas osoby, która o jarmużu nie słyszała, to zawsze pojawia się pytanie: „Jak go jeść”. Dziś proponujemy wam pewnie zaskakującą propozycję – jarmuż kiszony!

Pyszny, zdrowy i do tego tak nieoczywisty. Jeżeli chcecie to uwierzcie albo najlepiej przekonajcie się sami, jakie zdumienie można zobaczyć na twarzach gości, którym podano kiszony jarmuż. Dzięki takiej formie jarmuż możemy jeść nie tylko zimą.

Jak więc go przyrządzić? Poniżej prezentujemy kilka sposobów.

SPOSÓB I – JARMUŻ W MAŚLANCE Z GORCZYCĄ:

Składniki:

  • 500 g jarmużu
  • 3 l maślanki
  • 5 łyżek gorczycy
  • 2 główki czosnki
  • 100 g soli

Przygotowanie:

Zmiksuj maślankę z czosnkiem i solą. Upchnij liście jarmużu w słoiku (potrzebujesz 4 litrowego), dodaj ziarna gorczycy, następnie zalej maślanką. Podobno jarmuż kiszony, jak też inne kiszonki, najlepszy jest po dwóch miesiącach.

SPOSÓB II – JARMUŻ W JOGURCIE Z JAŁOWCEM I OLEJEM

Składniki:

  • 500 g jarmużu
  • 2 kg jogurtu
  • 1 l wody
  • 2 łyżki jałowca
  • 2 główki czosnku
  • 100 g soli
  • 100 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno

Przygotowanie:

Sposób przygotowania dokładnie taki sam, jak przepis wyżej. Przy czym po zalaniu jarmużu jogurtem zalać go na koniec olejem. Odstawić, obserwować, a później zjeść ze smakiem.

INNE SPOSOBY PODANIA JARMUŻU

Zupa z fermentowanego jarmużu w maślance.

Składniki:

  • 300 g jarmużu fermentowanego,
  • 500 ml maślanki,
  • 4 jajka ugotowane w koszulce.

Przygotowanie:

Miksujemy jarmuż z maślanką, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie przelewamy do rondla i gotujemy do momentu wrzenia.

Przepis możecie modyfikować dowolnie, dodać ulubione dodatki – ziemniaki, boczek – kto co lubi.

Jak jeszcze możemy wykorzystać liście jarmużu? A na przykład przy robieniu gołąbków – nadać im nowoczesny, inny smak. Zamiast liści kapusty możemy przy tej potrawie użyć kiszonego jarmużu. Nadzienie do gołąbków – to już dowolna nasza interpretacja. Można zrobić farsz z mięsem mielonym lub też nadzienie bezmięsne.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email