Kulinaria: Konfitury z róży

Kulinaria: Konfitury z róży

Jak pachnie róża wie każdy z nas. Jak smakuje? Chyba też… Nadzienie różane kojarzy się z pączkami i tłustym czwartkiem… Sezon na róże właśnie trwa. Dlatego dziś prezentujemy przepis na domową konfiturę z róży, chociaż jest ona troszkę pracochłonna warto mieć kilka słoiczków. Płatki na konfiturę najlepiej zebrać rano z najbardziej aromatycznych krzewów, odciąć białe końcówki (mogą one mieć gorzki smak).

Składniki:

2 i 1/2 szklanki cukru

2 cytryny

2 szklanki wody

Przygotowanie:

Oczyszczone płatki róż wsypujemy do miski z zimną wodą (należy je lekko wypłukać), następnie wyjmujemy i rozkładamy na ściereczce (ręczniku papierowym) aby odsączyć z wody. Gdy lekko obeschną, odważyć należy właściwą ilość.

W dużym płaskim rondlu gotujemy dwie szklanki wody i wsypujemy do niej płatki róży. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.

Wyciskamy sok z cytryn. Do garnka z płatkami wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryn, mieszamy i znowu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy płatki na wolnym ogniu 30-40 minut.

Gdy masa zgęstnieje, a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i utworzy się piana, robimy test: nabieramy łyżką trochę masy i wylewamy na spodeczek. Jeżeli szybko zastygnie i pokryje się cienką, suchą warstewką, konfitura jest gotowa – możemy zestawić garnek z ognia. 

Do idealnie czystych, wyparzonych w piekarniku lub wygotowanych słoików wlewamy gorącą konfiturę, na wierzchu masy kładziemy krążek pergaminu nasączony spirytusem i szczelnie zakręcamy słoiki.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email