Kulinaria: Muffinki "Leśny mech"
Ciasto leśny mech zna prawie każdy z nas. Dziś proponuję przemycić naszym domownikom i nie tylko troszkę witamin w formie babeczek 🙂
Składniki
Ciasto:
225g mrożonego szpinaku
125g cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
150 ml śmietanki kremówki 30 %
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki startej mlecznej czekolady
Dodatkowo coś do dekoracji wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd
Sposób przygotowania przepisu:
- Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy.
- Śmietankę miksujemy z serkiem, nie za długo, żeby masa się nie zważyła. Dodajemy cukier i czekoladę, mieszamy.
- Z zimnych babeczek ucinamy wierzch, kruszymy. Spód babeczki delikatnie wydrążamy, mniej więcej 1/4 górnej części babeczki. Do środka nakładamy krem, z tzw. “górką” i obsypujemy pokruszonym zielonym ciastem. Wierzch dekorujemy.