Kulinaria: Orzeszki

Kulinaria: Orzeszki

Ciasto:

  • 400 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)

Mąkę przesiej razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodaj kawałki zimnego masła i sól, siekaj nożem (lub “siekaczką” do ciasta kruchego). Następnie dodaj żółtka oraz zimną wodę i szybko zagnieć na jednolite ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.


W międzyczasie przygotujemy krem. Masło rozpuść razem z przesianym cukrem pudrem, masłem orzechowym i mlekiem. Dodaj przesiane kakao, mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Zostaw do wystudzenia.

Z ciasta formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i pieczemy w specjalnej patelni do orzeszków lub w opiekaczu, aż do zarumienienia.

Jedną łupinkę nadziej, następnie weź drugą i lekko dociśnij.

Ciasteczka należy przechować w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email