Kulinaria: Prosty przepis na chleb domowy z ziarnami

Kulinaria: Prosty przepis na chleb domowy z ziarnami

Szybki i bardzo prosty przepis na najlepszy chleb z ziarnami na drożdżach z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Jest to naprawdę prosty do zrobienia wypiek, który na pewno zasmakuje wszystkim. Zwłaszcza, gdy jest ciepły, pachnie na cały dom!

Składniki:

1 kg mąki ( można pomieszać 700g mąki pszennej białej i 300g mąki pełnoziarnistej)

5 g drożdży

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

8 łyżek płatków owsianych

4 łyżki otrębów owsianych

4 łyżki otrębów pszennych

garść ziaren słonecznika

garść pestek dyni

garść pestek słonecznika

można dodać również nasiona chia lub kminek

1 litr ciepłej wody

Drożdże i cukier dokładnie mieszamy z odrobiną ciepłej wody, odstawiamy na kilka minut na bok.

Pozostałe sypkie składniki należy wymieszać w dużej misce i wlewać do nich wodę oraz drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.

Następnie ciasto należy przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem śniadaniowym i znowu przykryć ściereczką, odłożyć na kolejne pół godziny. W między czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto delikatnie nacieramy wodą,  chlebek można posypać ziarnami. Chleb pieczemy 50 – 60 minut.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email