Kulinaria: Prosty przepis na chleb domowy z ziarnami
Szybki i bardzo prosty przepis na najlepszy chleb z ziarnami na drożdżach z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Jest to naprawdę prosty do zrobienia wypiek, który na pewno zasmakuje wszystkim. Zwłaszcza, gdy jest ciepły, pachnie na cały dom!
Składniki:
1 kg mąki ( można pomieszać 700g mąki pszennej białej i 300g mąki pełnoziarnistej)
5 g drożdży
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
8 łyżek płatków owsianych
4 łyżki otrębów owsianych
4 łyżki otrębów pszennych
garść ziaren słonecznika
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
można dodać również nasiona chia lub kminek
1 litr ciepłej wody
Drożdże i cukier dokładnie mieszamy z odrobiną ciepłej wody, odstawiamy na kilka minut na bok.
Pozostałe sypkie składniki należy wymieszać w dużej misce i wlewać do nich wodę oraz drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Następnie ciasto należy przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem śniadaniowym i znowu przykryć ściereczką, odłożyć na kolejne pół godziny. W między czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto delikatnie nacieramy wodą, chlebek można posypać ziarnami. Chleb pieczemy 50 – 60 minut.