Kulinaria: Przepisy na świąteczne ciasteczka
Powoli kończy się listopad…. Za kilka dni rozpocznie się ostatni miesiąc roku a wraz z nim u wielu z nas rozpoczną się przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Świąt, które pachną ciastami i ciasteczkami, wypiekanymi specjalnie na tą wyjątkową okazję…
Poniżej prezentujemy przepisy na pachnące świąteczne ciasteczka
Świąteczne ciasteczka
Składniki i przygotowanie
- 600 g mąki,
- 2 margaryny palmy (można zamienić na masło),
- 200 ml śmietany 18%.
- Mąkę, margarynę i śmietanę razem zagnieść i włożyć na pól godziny do zamrażalnika.
- Po tym czasie wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować i wycinać kształty świąteczne.
- Posmarować białkiem posypać cukrem (białym lub brązowym), można też posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Piec w temp 175 st przez 10 min (w piekarniku z termoobiegiem).
Cynamonowe Ciasteczka
Składniki i przygotowanie
- 400g mąki pszennej
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 110g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego (jak nie lubimy to możemy pominąć)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- Do mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i wymieszać.
- Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać jajko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
- Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut.
- Schłodzone ciasto krótko zagnieść i dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5-10 minut i dopiero przenosić ciasteczka z blachy do całkowitego ostygnięcia.
Rożki Pomarańczowe
Składniki i przygotowanie
- 250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 70g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 16g
- 100g zmielonych migdałów
- 200g masła
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Dodatkowo:
- około 90g cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- Do miski przesypać mąką, przesiać cukier puder, dodać zmielone migdały, cukier wanilinowy i skórkę pomarańczową. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne, zbite okruchy. Ciasto zagnieść krótko rękoma.
- Z ciasta odrywać kawałeczki wielkości orzecha włoskiego, formować w rękach kuleczkę i rolować ją w wałeczek, zawinąć końce delikatnie do środka i ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami należy zachować odstępy.
- Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawić na około 3-5 minut.
- Wymieszać bardzo krótko cukier i skórkę pomarańczową (proszę długo nie mieszać, bo cukier zwilgotnieje i nie będzie się trzymał na rożkach). Gorące rożki obtaczać w cukrze i odstawić do całkowitego ostygnięcia.