Kulinaria: Rolada z szynki konserwowej

Kulinaria: Rolada z szynki konserwowej

Idealna przekąska na imprezę, pięknie wygląda na stole i pysznie smakuje. Można dodać serek smakowy lub inne składniki, które smakują nam najbardziej. Nic nie stoi na przeszkodzie by dodać oliwki, suszone pomidory czy kapary.

Składniki;

  • ok. 20 dkg szynki konserwowej w plastrach
  • 2 serki śmietankowe typu Almette (łącznie 300 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • kilka pieczarek marynowanych
  • papryka surowa (każdego koloru papryki)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • opcjonalnie sól i pieprz

Przygotowanie;

Żelatynę zalać 4 łyżkami gorącej wody i ostudzić. Cienko pokrojone plastry szynki, ułożyć na folii spożywczej w prostokąt tak aby plastry szynki zachodziły na siebie ok. 3 mm.

W misce wymieszać serek z majonezem, pokrojonymi pieczarkami, ogórkiem, papryką i posiekanym koperkiem. W miarę potrzeby można doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać ostudzoną żelatynę.
Tak powstałą masę rozsmarować na rozłożone plastry szynki. Zwinąć delikatnie w rulon wzdłuż dłuższego boku a następnie zawinąć ciasno w folię spożywczą na której rozkładane były plastry.
Roladę włożyć do lodówki na całą noc

Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię i pokrój roladę w plastry o szerokości ok. 1 cm. Rozłóż plastry na talerzu .

Smacznego !!!

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email