Kulinaria: Rolada z szynki konserwowej
Idealna przekąska na imprezę, pięknie wygląda na stole i pysznie smakuje. Można dodać serek smakowy lub inne składniki, które smakują nam najbardziej. Nic nie stoi na przeszkodzie by dodać oliwki, suszone pomidory czy kapary.
Składniki;
- ok. 20 dkg szynki konserwowej w plastrach
- 2 serki śmietankowe typu Almette (łącznie 300 g)
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka żelatyny
- 2 ogórki konserwowe średniej wielkości
- kilka pieczarek marynowanych
- papryka surowa (każdego koloru papryki)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- opcjonalnie sól i pieprz
Przygotowanie;
Żelatynę zalać 4 łyżkami gorącej wody i ostudzić. Cienko pokrojone plastry szynki, ułożyć na folii spożywczej w prostokąt tak aby plastry szynki zachodziły na siebie ok. 3 mm.
W misce wymieszać serek z majonezem, pokrojonymi pieczarkami, ogórkiem, papryką i posiekanym koperkiem. W miarę potrzeby można doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać ostudzoną żelatynę.
Tak powstałą masę rozsmarować na rozłożone plastry szynki. Zwinąć delikatnie w rulon wzdłuż dłuższego boku a następnie zawinąć ciasno w folię spożywczą na której rozkładane były plastry.
Roladę włożyć do lodówki na całą noc
Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię i pokrój roladę w plastry o szerokości ok. 1 cm. Rozłóż plastry na talerzu .
Smacznego !!!