Kulinaria: Ryba w occie

Kulinaria: Ryba w occie
  • 1 kg ryb najlepiej dorsz ale może być morszczuk
  • pieprz
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajko
  • sól,

Zalewa:

  • 5 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Wykonanie:

  1. Rybę pokroić na kawałki i opiec ( sól, pieprz, mąka, jajko, bułka) ostudzić.
    2. Cebulę pokroić na talarki i zeszklić na oleju także zostawić do wystygnięcia.
    3. Wodę, ocet, sól, cukier ziele i liść zagotować i także ostudzić . Zalewa musi być zimna.
    4. Kawałki ryby układać w garnku (lub słoiku) przekładać cebulą i znów kawałki ryby. Zalać zalewą i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email