Kulinaria: Sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert
Sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert – jest chrupka, pożywna, efektownie, kolorowo wygląda i bardzo dobrze smakuje.
Składniki
- pierś z kurczaka (ok. 400 g)
- 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, mielone chili (wg. uznania), szczypta mielonego imbiru, łyżeczka curry
- krążek sera camembert
- dwie, trzy duże garście dowolnej sałaty lub świeżego szpinaku baby (ok. 125 g)
- 4 łyżki suszonej, posiekanej żurawiny
- 3 łyżki sezamu
Sos:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki miodu
- 1/6 łyżeczki soli, 1/6 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
Przepis:
Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu lub półmisku.
Sezam wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i podprażyć na jasnozłoty kolor mieszając. Uwaga, szybko się przypala. Kiedy zacznie lekko pachnieć od razu przełożyć go na talerz, przypalony staje się gorzki.
Filet
z kurczaka pokroić na cieńsze płaty, lekko rozbić tłuczkiem,
oprószyć mieszanką przypraw i podsmażyć na grillowej lub zwykłej
patelni.
Usmażone
mięso pokroić w paski, opanierować w ziarenkach sezamu.
Camembert
pokroić w trójkąty (na 8 lub więcej części), położyć na
rozgrzanej patelni i podgrzewać po obu stronach do lekkiego
stopienia sera.
Mięso
w sezamie i cząstki sera układać na sałacie.
Składniki
sosu wymieszać. Polać nim sałatkę, na wierzchu rozsypać
posiekaną żurawinę.
Smacznego !