Kulinaria: Sernik królewski - przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta

Jeden z lepszych serników to Sernik Królewski, tradycyjny na kruchym, kakaowym spodzie, z pyszną delikatną masą serową, posypany tartym ciastem kakaowym. Idealny na święta, uroczystości lub po prostu do kawki.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 gram masła
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem. Do mąki dodać żółtka i śmietanę i zagnieść kruche kakaowe ciasto. Ciasto podzielić mniejszą część włożyć do torebki foliowej i schować do zamrażalnika, zaś większa część wyłożyć do posmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem do pieczenia formy 20 x 30 cm. Ciasto powinno schłodzić się w lodówce.
Masa serowa:
- 1 kg sera może być z wiaderka
- 3 jajka
- 100 gram masła
- 200 gram cukru
- cukier waniliowy
- 1 duży budyń waniliowy
- 1 łyżka kaszy manny
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce sera z wiaderka, lub sera zmielonego i masła o temperaturze pokojowej, gdy masa jest jednolita dodać budyń i kaszę manną, wymieszać. Białka, dwa pozostałe od ciasta kakaowego i trzy od sernika, ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą sernikową, wszystko wyłożyć na ciasto kruche. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto kakaowe, na tarce o dużych otworach. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec godzinę.
Smacznego !
Zostaw komentarz