Kulinaria: Sezon truskawkowy w pełni. Polecamy sprawdzony przepis na sernik z truskawkami.
Puszysty, kremowy sernik z pysznego , lekkiego, domowego sera. Ser ten można zrobić wyłącznie z mleka świeżego, z krótką przydatnością do spożycia. Mleka UHT się nie nadają, ponieważ nie wytrąci nam się ser.
Możemy do niego użyć także innych owoców jak borówki, maliny czy brzoskwinie.
Składniki:
- 2 litry mleka (najlepsze jest tłuste mleko 3,2%)
- 500 ml śmietany (gęstej, tłustej, kwaśnej np. 18%)
- 5 jajek
- 250 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru)
Dodatki:
- Sok z cytryny, ekstrakt waniliowy
- 2 opakowania galaretki (smak zależny od użytych owoców) rozpuszczone w 500 ml wody
Na spód można użyć upieczony biszkopt ,pokruszone i wymieszane z masłem ciastka, okrągłe biszkopty lub zrobić jako sernik bez spodu.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować mleko. Śmietanę bardzo dokładnie wymieszać z jajkami i wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Teraz należy zmniejszyć płomień i mieszając podgrzewać tak długo aż wyraźnie oddzieli się twarożek i serwatka . Trwa to ok. 15 – 20 minut. Należy uważać aby się nie zagotowało.
Sito wyłożyć gazą i odcedzić twarożek. Gdy będzie jeszcze lekko ciepły, potraktować go blenderem lub przecisnąć przez praskę. Odstawić do całkowitego przestudzenia a w tym czasie utrzeć masło z cukrem – do białości. Wciąż ucierając dodawać po 1 łyżce twarożku. Na koniec opcjonalnie dosmaczyć sokiem z cytryny lub ekstraktem waniliowym.
Masę serową wyłożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptem lub ciastkami. Na wierzchu poukładać owoce, wciskając lekko w ser. Następnie wylać tężejącą galaretkę. Sernik wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego !