Kulinaria: Sezon truskawkowy w pełni. Polecamy sprawdzony przepis na sernik z truskawkami.

Kulinaria: Sezon truskawkowy w pełni. Polecamy sprawdzony przepis na sernik z truskawkami.

Puszysty, kremowy sernik z pysznego , lekkiego, domowego sera. Ser ten można zrobić wyłącznie z mleka świeżego, z krótką przydatnością do spożycia. Mleka UHT się nie nadają, ponieważ nie wytrąci nam się ser.

Możemy do niego użyć także innych owoców jak borówki, maliny czy brzoskwinie.

Składniki:

  • 2 litry mleka (najlepsze jest tłuste mleko 3,2%)
  • 500 ml śmietany (gęstej, tłustej, kwaśnej np. 18%)
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru)

Dodatki:

  • Sok z cytryny, ekstrakt waniliowy
  • 2 opakowania galaretki (smak zależny od użytych owoców) rozpuszczone w 500 ml wody

Na spód można użyć upieczony biszkopt ,pokruszone i wymieszane z masłem ciastka, okrągłe biszkopty lub zrobić jako sernik bez spodu.

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotować mleko. Śmietanę bardzo dokładnie wymieszać z jajkami i wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając.  Teraz należy zmniejszyć płomień i mieszając podgrzewać tak długo aż wyraźnie oddzieli się twarożek i serwatka . Trwa to ok. 15 – 20 minut.  Należy uważać aby się nie zagotowało.

Tak powinien wyglądać nasz twarożek

Sito wyłożyć gazą i odcedzić twarożek.  Gdy będzie jeszcze lekko ciepły, potraktować go blenderem lub przecisnąć przez praskę. Odstawić do całkowitego przestudzenia a w tym czasie utrzeć masło z cukrem – do białości. Wciąż ucierając dodawać po 1 łyżce twarożku. Na koniec opcjonalnie dosmaczyć sokiem z cytryny lub ekstraktem waniliowym.

Masę serową wyłożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptem lub ciastkami. Na wierzchu poukładać owoce, wciskając lekko w ser. Następnie wylać tężejącą galaretkę. Sernik wstawić do lodówki do schłodzenia.

Smacznego !

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email