Kulinaria: Śliwki w occie

Kulinaria: Śliwki w occie

Śliwki w occie to doskonały dodatek nie tylko do pasztetu czy pieczeni na zimno ale także do jarzynowych sałatek. Ostatnio straciły trochę na popularności, ale warto o nich przypomnieć gdyż dobrze zrobione są doskonałe, przepyszne. Jednym słowem niebo w gębie.

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek (niezbyt miękkich),
  • pół szklanki octu spirytusowego 10%,
  • 3 szklanki wody,
  • czubata szklanka cukru,
  • laska cynamonu,
  • 10 goździków,
  • kilka ziaren kardamonu.

Przygotowanie:

  • Śliwki umyj, nakłuj wykałaczką w kilku miejscach, włóż do słoja lub kamiennego garnka.
  • Ocet z wodą, cukrem i przyprawami zagotuj.
  • Po kilku minutach, gdy zalewa trochę przestygnie zalej śliwki.
  • Następnego dnia zlej zalewę, podgrzać (nie gotować) i zalej ponownie nią owoce.
  • Czynność powtarzaj przez trzy dni.
  • Na koniec wyparz słoiki w piekarniku i poukładaj w nich śliwki.
  • Zalewę odcedź z przypraw, zagotuj. Gorącą zalej owoce, dokładnie wytrzyj brzeg słoja, zakręć i odwróć  do góry dnem.

Jeśli nie lubisz śliwek z pestkami, wypestkuj je, przekrój na pół

Przygotowanie śliwek w occie wg tego przepisu wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale warto poświęcić im odrobinę czasu, aby zimą cieszyć się ich korzennym aromatem.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email