Kulinaria: Śliwki w occie
Śliwki w occie to doskonały dodatek nie tylko do pasztetu czy pieczeni na zimno ale także do jarzynowych sałatek. Ostatnio straciły trochę na popularności, ale warto o nich przypomnieć gdyż dobrze zrobione są doskonałe, przepyszne. Jednym słowem niebo w gębie.
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek (niezbyt miękkich),
- pół szklanki octu spirytusowego 10%,
- 3 szklanki wody,
- czubata szklanka cukru,
- laska cynamonu,
- 10 goździków,
- kilka ziaren kardamonu.
Przygotowanie:
- Śliwki umyj, nakłuj wykałaczką w kilku miejscach, włóż do słoja lub kamiennego garnka.
- Ocet z wodą, cukrem i przyprawami zagotuj.
- Po kilku minutach, gdy zalewa trochę przestygnie zalej śliwki.
- Następnego dnia zlej zalewę, podgrzać (nie gotować) i zalej ponownie nią owoce.
- Czynność powtarzaj przez trzy dni.
- Na koniec wyparz słoiki w piekarniku i poukładaj w nich śliwki.
- Zalewę odcedź z przypraw, zagotuj. Gorącą zalej owoce, dokładnie wytrzyj brzeg słoja, zakręć i odwróć do góry dnem.
Jeśli nie lubisz śliwek z pestkami, wypestkuj je, przekrój na pół
Przygotowanie śliwek w occie wg tego przepisu wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale warto poświęcić im odrobinę czasu, aby zimą cieszyć się ich korzennym aromatem.