Kulinaria: Sok z żyworódki - właściwości, przygotowanie, zastosowanie
Żyworódka – popularna roślina ozdobna. Wykorzystuję się ją do dekoracji wnętrz. Jednocześnie roślinie tej przypisuje się działanie prozdrowotne, regenerujące i odmładzające. Jako surowiec leczniczy najczęściej wykorzystywane są liście odmian Kalanchoe pinnatum i Kalanchoe daigremontiana. Czysty sok z żyworódki posiada działanie przeciwzapalne, wspomagające regenerację tkanek i stymulujące gojenie ran (oparzeń i odleżyn).
Składniki
- 2 szklanki świeżych liści i łodyg Kalanchoe pierzastej
Przygotowanie:
- Liście i łodygi umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć.
- Przełożyć liście do papierowej torby i włożyć na 7 dni do dolnej szuflady w lodówce.
- Po tym czasie zmiażdżyć liście i łodygi, a następnie wycisnąć przezroczysty sok o żółtawym odcieniu.
- Przelać do butelki, dobrze zamknąć i przechować w lodówce na dolnej półce do 14 dni.
Stosować do użytku zewnętrznego w przebiegu trudno gojących się ran.