Kulinaria: Sok z żyworódki - właściwości, przygotowanie, zastosowanie

Kulinaria: Sok z żyworódki - właściwości, przygotowanie, zastosowanie

Żyworódka – popularna roślina ozdobna. Wykorzystuję się ją do dekoracji wnętrz. Jednocześnie roślinie tej przypisuje się działanie prozdrowotne, regenerujące i odmładzające. Jako surowiec leczniczy najczęściej wykorzystywane są liście odmian Kalanchoe pinnatum i Kalanchoe daigremontiana. Czysty sok z żyworódki posiada działanie przeciwzapalne, wspomagające regenerację tkanek i stymulujące gojenie ran (oparzeń i odleżyn).

Składniki

  • 2 szklanki świeżych liści i łodyg Kalanchoe pierzastej

Przygotowanie:

  • Liście i łodygi umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć.
  • Przełożyć liście do papierowej torby i włożyć na 7 dni do dolnej szuflady w lodówce.
  • Po tym czasie zmiażdżyć liście i łodygi, a następnie wycisnąć przezroczysty sok o żółtawym odcieniu.
  • Przelać do butelki, dobrze zamknąć i przechować w lodówce na dolnej półce do 14 dni. 

Stosować do użytku zewnętrznego w przebiegu trudno gojących się ran.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email