Nisko: Zbiornik retencyjny w Podwolinie przebudowany

Nisko: Zbiornik retencyjny w Podwolinie przebudowany

Rewitalizacja zbiornika retencyjnego kosztowała 11,66 mln zł, z czego dofinansowanie z RPO WP wyniosło ponad 5,4 mln zł.

Zbiornik wodny w Podwolinie jest to miejsce gdzie w sezonie letnim można popływać żaglówką, zażywać promieni słonecznych na piaszczystej rozległej plaży w otoczeniu pięknych terenów zielonych. Piaszczyste brzegi, z których w wielu miejscach można wejść do wody, stwarzają dobre warunki do uprawiania sportów wodnych.

Przebudowany zbiornik retencyjny w niżańskiej Podwolinie ma powierzchnię 16 hektarów.

Na zalewie powstały dwie wyspy, most, wieża widokowa i molo. Jest też kolejka tyrolska nad wodą, drewniane kładki i pomosty.

Latem zostanie otwarte kąpielisko z wypożyczalnią sprzętu wodnego i małą gastronomią. Ekspertyza potwierdziła, że woda z zalewu nadaje się do kąpieli.

Będzie również strefa aktywności rekreacyjno-sportowej. Niedawno oddano do użytku boiska, plac zabaw, siłownię terenową i park linowy. Budowany jest jeszcze zespół torów rowerowych.

I do tego oczywiście mała architektura – ławki, kosze, altany grillowe i widokowe, przebieralnie ślimakowe, stojaki rowerowe.

Ponadto wybudowano wokół zbiornika w Podwolinie parkingi z drogami dojazdowymi, chodniki oraz ścieżki rowerowe (176 miejsc postojowych w tym 8 miejsc dla osób niepełnosprawnych) .

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.