Porady: 3 sposoby na suszenie grzybów w domu

Porady: 3 sposoby na suszenie grzybów w domu

Suszenie grzybów wielu osobom wydaje się skomplikowane, jednak wystarczy przestrzegać kilku zasad, a cały proces przebiegnie bezproblemowo. Oto sposób na zachowanie jesiennego aromatu w kuchni na dłużej.

Odpowiednie przygotowanie grzybów przed suszeniem jest naprawdę bardzo ważne. Przede wszystkim należy je oczyścić z ziemi, piasku czy mchu – im szybciej tym lepiej, ponieważ wówczas zabrudzenia nie przykleją się do kapeluszy. Gdy grzyby nie są bardzo ubrudzone, doskonale sprawdza się wilgotna szczoteczka lub szorstka część gąbki do mycia naczyń. Jeżeli jednak to nie wystarczy, możemy umyć grzyby pod letnią, bieżącą wodą i pozwolić im ocieknąć przez kilka minut.

Kolejny krok to krojenie, podczas którego dokładnie sprawdzamy każdy grzyb i pozbywamy się okazów z „lokatorami” – larwami czy robakami. Trzony i kapusze dużych grzybów kroimy na plastry, najlepiej o grubości około pół centymetra. Oczywiście, gdy trafią się nam wyjątkowe olbrzymy, można dzielić je dalej na mniejsze części, według uznania. W przypadku małych okazów – można zostawić je w całości oddzielając tylko kapelusz od trzonka.

Suszenie grzybów w suszarce

Coraz większą popularnością cieszą się różnorodne suszarki do warzyw i owoców, które z powodzeniem można wykorzystać także do suszenia grzybów. Korzystanie z takiego urządzenia jest niezwykle proste, ponieważ przygotowane okazy układamy równomiernie na kilku sitach. Proces, podobnie jak w przypadku piekarnika, może trwać kilka godzin, w zależności od mocy i parametrów suszarki – zazwyczaj zajmuje około 4-5 h. Ustawiając suszarkę szczególną uwagę warto zwrócić na jej parametry, ponieważ temperatura nie powinna przekraczać 50 stopni. W przypadku mniej zaawansowanych urządzeń z kolei zaleca się co jakiś czas zamieniać sita miejscami i obracać grzyby.

Suszenie grzybów na słońcu

Inną metodą jest suszenie grzybów na słońcu. Oczyszczone grzyby układamy na brytfannie (zaleca się taką z możliwe najniższymi brzegami) lub nawet blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie, jak w przypadku poprzednich sposobów, tutaj również należy pamiętać o tym, aby grzyby nie nachodziły na siebie. Można też nakryć je gazą, co wprawdzie wydłuży czas suszenia, ale uchroni je przed owadami.

Suszenie grzybów w piekarniku

Najłatwiejszym i najbardziej popularnym sposobem nadal pozostaje suszenie grzybów w piekarniku. Urządzenie nastawiamy na temperaturę 40 °C i włączamy funkcję termoobiegu. Należy pamiętać, aby drzwi piekarnika cały czas pozostawały uchylone, dzięki czemu odparowanie wody będzie zachodziło szybciej. Proces przebiega najsprawniej, gdy ułożymy nasze okazy na ruszcie, pod który podłożymy blachę – podczas suszenia grzyby się kurczą i mogą spadać.

W piekarniku grzyby będą się suszyć przez kilka godzin, przy czym należy uważać aby ich nie przesuszyć. Przez ten czas należy pamiętać o ich obracaniu co jakiś czas, aby schły równomiernie. W przypadku, gdy grzyby spadną na blachę – możemy je tam pozostawić aż do wyschnięcia.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.