Porady: Co jeść jesienią, aby wzmocnić swoją odporność
Wraz z nadejściem chłodniejszych, deszczowych, jesiennych dni zaczynamy się cieplej ubierać. Warto w tym czasie pamiętać także o zdrowej diecie. Co zatem jeść jesienią, aby wzmocnić swoją odporność?
- Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty – źródło witaminy C oraz rutyny.
- Kiwi zawiera sporo witaminy C.
- Sok z czarnych porzeczek, mrożone czarne porzeczki – jednym słowem skondensowana witamina C.
- Kapusta zarówno świeża, jak i kiszona – doskonałe źródło witaminy C.
- Czerwona papryka – zawiera: dużą ilość witaminy C, żelazo, beta karoten, likopen.
- Brokuły – źródło beta karotenu, selenu, wapnia, kwas foliowego.
- Natka pietruszki – zawiera beta karoten i witaminę C.
- Czosnek – działa bakteriobójczo oraz grzybobójczo.
- Por – źródło substancji przeciwbakteryjnych, witaminy C, beta karotenu, potasu oraz fosforu.
- Orzechy (włoskie, nerkowca, arachidowe i inne) oraz nasiona (słonecznika, dyni i innych) – zawierają cynk, magnez, witaminy z grupy B, witaminę E.
- Ryby – zawierają cynk, fosfor, jod, kwasy omega-3.
- Kasza gryczana – witaminy z grupy B, żelazo i magnez.
- Jogurty i fermentowane napoje mleczne – w ich składzie znajdziemy bakterie probiotyczne, które korzystnie zmieniają florę bakteryjną jelit oraz wzmacniają odporność.
- Miód – wykazuje działanie przeciwbakteryjne.