Porady: Co jeść jesienią, aby wzmocnić swoją odporność

Porady: Co jeść jesienią, aby wzmocnić swoją odporność

Wraz z nadejściem chłodniejszych, deszczowych, jesiennych dni zaczynamy się cieplej ubierać. Warto w tym czasie pamiętać także o zdrowej diecie. Co zatem jeść jesienią, aby wzmocnić swoją odporność?

  1. Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty – źródło witaminy C oraz rutyny.
  2. Kiwi zawiera sporo witaminy C.
  3. Sok z czarnych porzeczek, mrożone czarne porzeczki – jednym słowem skondensowana witamina C.
  4. Kapusta zarówno świeża, jak i kiszona – doskonałe źródło witaminy C.
  5. Czerwona papryka – zawiera: dużą ilość witaminy C, żelazo, beta karoten, likopen.
  6. Brokuły – źródło beta karotenu, selenu, wapnia, kwas foliowego.
  7. Natka pietruszki – zawiera beta karoten i witaminę C.
  8. Czosnek – działa bakteriobójczo oraz grzybobójczo.
  9. Por – źródło substancji przeciwbakteryjnych, witaminy C, beta karotenu, potasu oraz fosforu.
  10. Orzechy (włoskie, nerkowca, arachidowe i inne) oraz nasiona (słonecznika, dyni i innych) – zawierają cynk, magnez, witaminy z grupy B, witaminę E.
  11. Ryby – zawierają cynk, fosfor, jod, kwasy omega-3.
  12. Kasza gryczana – witaminy z grupy B, żelazo i magnez.
  13. Jogurty i fermentowane napoje mleczne – w ich składzie znajdziemy bakterie probiotyczne, które korzystnie zmieniają florę bakteryjną jelit oraz wzmacniają odporność.
  14. Miód – wykazuje działanie przeciwbakteryjne.
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email