Porady: Herbata z goździkami - właściwości zdrowotne. Na co pomoże napar z goździków?

Porady: Herbata z goździkami - właściwości zdrowotne. Na co pomoże napar z goździków?

Herbata z goździkami i napar z goździków to bardzo aromatyczne napoje, które mają w dodatku liczne właściwości zdrowotne. Ile goździków dodawać do herbaty? Czy warto pić napar z samych goździków? 

Aromatyczne goździki to zasuszone pąki kwiatów zerwane z drzewa o nazwie goździkowiec korzenny. Co istotne kwiaty zrywa się zanim jeszcze się otworzą. Po zerwaniu trzeba je dobrze osuszyć – zwykle robi się to przez odymianie. Tak przygotowane trafiają do sprzedaży. Goździki mają dość ostry i specyficzny smak. Zwykle kojarzą nam się ze świętami i pomarańczami. Jednak o goździkach warto pamiętać cały rok, są bowiem bardzo zdrowe. Tak samo, jak zdrowy jest napar z goździków i czarna herbata  z ich dodatkiem.

Herbata z goździkami może mieć lekkie właściwości przeciwbólowe,
a poza tym, dzięki obecności goździków sprawdzi się jako lek na problemy
z trawieniem. Goździki nadają herbacie korzenny smak, który można urozmaicić odrobiną pomarańczy. Herbata z goździkami sprawdzi się jako pomoc przy bolącym gardle, rozgrzeje i przyniesie ulgę przy pierwszych objawach przeziębienia, a nawet pomoże złagodzić ból zęba.

Herbata z goździkami działa antyseptycznie i znieczulająco, można ją także urozmaicić o imbir czy pomarańcze, które wspomagają układ odpornościowy i mogą pomóc w zwalczeniu bólu głowy. Bardzo często do takiej herbaty dodaje się także miód, jednak należy pamiętać, że miód dodaje się do napoju w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza.

Przepis na herbatę z goździkami:

  • czarna herbata
  • 6 goździków
  • plater świeżego korzenia imbiru
  • plaster pomarańczy
  • miód do smaku

Napar z samych goździków – właściwości zdrowotne:

Przygotowanie naparu z goździków jest bardzo łatwe. Wystarczy łyżeczkę całych goździków zalać 200 ml wrzącej wody i zaparzać przez ok. 7 minut (pod przykryciem). Po tym czasie otrzymujemy remedium na wszystkie problemy związane z trawieniem! Napar z goździków jest polecany przy zgadze, wzdęciach, uczuciu ciężkości, bólu brzucha, a także przy biegunce.

Jednak to nie jedyne właściwości zdrowotne goździków w postaci naparu czy w herbacie – regularne ich spożywanie wspomaga produkcję insuliny, a przy tym obniża poziom cholesterolu.

Co ciekawe goździki są maturalnym afrodyzjakiem, a więc częste spożywanie ich w postaci płynnej pomaga na problemy z libido.

Zarówno napar z goździków, jak i herbata z goździkami, są wskazane przy problemach z zębami i dziąsłami. Działają odkażająco i znieczulająco (rzucie goździków niweluje ból zęba), także odświeża oddech. 

Goździków nie powinny nadużywać kobiety w ciąży, a także osoby cierpiące na nadciśnienie, hipoglikemię oraz problemy z krzepliwością krwi.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.