Porady: Orzechówka - lekarstwo z zielonych orzechów
Nalewka z zielonych orzechów to znane od bardzo dawna lekarstwo. Podaje się ją na bóle żołądka i brzucha, już kilka kropli wystarczy, by poczuć ulgę czy to w czasie niestrawności czy przejedzenia.
Uchroni nas także przed skutkami zatrucia pokarmowego, pomoże zdusić w zarodku wirusy powodujące grypę żołądkową. Orzechówka działa bakteriobójczo, zawiera garbniki, które wyłapują znajdujące się w przewodzie pokarmowym toksyny.
Domową nalewkę robimy w lipcu, wtedy bowiem orzechy są zielone i jeszcze miękkie a jednocześnie są już dość duże.
Nalewka na spirytusie
7 zielonych orzechów włoskich,
0,5 l spirytusu,
200 g cukru,
0,5 l wody.
Etap 1.
Orzechy kroimy na małe kawałki (do tego celu najlepiej użyć szklanej deski i rękawic). Pokrojone orzechy przekładamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem.Porządnie potrząśnij słoikiem i odstaw do zacienionego miejsca na około 6 tygodni.
Po tym czasie przystępujemy do etapu 2.
Przygotować należy syrop cukrowy z wody i cukru. Zlewamy alkohol, a do orzechów wlewamy syrop cukrowy. Zostawiamy na kilka dni. Następnie łączymy spirytus z sokiem wytrąconym z orzechów.
Deserowa nalewka z orzecha włoskiego
Jest to przepis na orzechówkę w delikatniejszej wersji. Jeżeli dodamy do niej więcej przypraw i cukru, osiągniemy bardziej subtelny smak. W tej wersji doskonale nadaje się do deserów czy też popołudniowej kawy.
- 10 zielonych orzechów,
- 0,5 l wódki,
- 200 g brązowego cukru,
- 3 goździki,
- laska cynamonu.
W tym przypadku przygotowanie orzechów jest identyczne – kroimy je na drobne kawałki i przesypujemy do słoika, a następnie zalewamy wódką. Można od razu dodać także cukier oraz przyprawy. Przez 2-4 tygodnie od czasu do czasu należy potrząsnąć słoikiem, by cukier się rozpuścił. W tej wersji orzechówka nie musi zbyt długo leżakować. Po kilku tygodniach jest gotowa do spożycia.