Porady: Orzechówka - lekarstwo z zielonych orzechów

Porady: Orzechówka - lekarstwo z zielonych orzechów

Nalewka z zielonych orzechów to znane od bardzo dawna lekarstwo. Podaje się ją na bóle żołądka i brzucha, już kilka kropli wystarczy, by poczuć ulgę czy to w czasie niestrawności czy przejedzenia.

Uchroni nas także przed skutkami zatrucia pokarmowego, pomoże zdusić w zarodku wirusy powodujące grypę żołądkową. Orzechówka działa bakteriobójczo, zawiera garbniki, które wyłapują znajdujące się w przewodzie pokarmowym toksyny.

Domową nalewkę robimy w lipcu, wtedy bowiem orzechy są zielone i jeszcze miękkie a jednocześnie są już dość duże.

Nalewka na spirytusie

7 zielonych orzechów włoskich,

0,5 l spirytusu,

200 g cukru,

0,5 l wody.

Etap 1.

Orzechy kroimy na małe kawałki (do tego celu najlepiej użyć szklanej deski i rękawic). Pokrojone orzechy przekładamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem.Porządnie potrząśnij słoikiem i odstaw do zacienionego miejsca na około 6 tygodni.

Po tym czasie przystępujemy do etapu 2.

Przygotować należy syrop cukrowy z wody i cukru. Zlewamy alkohol, a do orzechów wlewamy syrop cukrowy. Zostawiamy na kilka dni. Następnie łączymy spirytus z sokiem wytrąconym z orzechów.

Deserowa nalewka z orzecha włoskiego

Jest to przepis na orzechówkę w delikatniejszej wersji. Jeżeli dodamy do niej więcej przypraw i cukru, osiągniemy bardziej subtelny smak. W tej wersji doskonale nadaje się do deserów czy też popołudniowej kawy.

  • 10 zielonych orzechów,
  • 0,5 l wódki,
  • 200 g brązowego cukru,
  • 3 goździki,
  • laska cynamonu.

W tym przypadku przygotowanie orzechów jest identyczne – kroimy je na drobne kawałki i przesypujemy do słoika, a następnie zalewamy wódką. Można od razu dodać także cukier oraz przyprawy. Przez 2-4 tygodnie od czasu do czasu należy potrząsnąć słoikiem, by cukier się rozpuścił. W tej wersji orzechówka nie musi zbyt długo leżakować. Po kilku tygodniach jest gotowa do spożycia.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.