Porady: Sok z jeżyn - bogaty w korzyści zdrowotne

Porady: Sok z jeżyn - bogaty w korzyści zdrowotne

Filiżanka jeżyn zawiera połowę zalecanej dziennej porcji manganu. Ten minerał wspomaga odporność , zdrowe kości i produkcję kolagenu dla zdrowej skóry i stawów.

Spożycie jednej porcji surowych jeżyn może zapewnić ponad jedną trzecią zalecanej dziennej wartości witaminy K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi.

Sok z jeżyn to wspaniały środek dla naszego zdrowia, wzmacnia odporność i chroni przed chorobami sezonu jesienno – zimowego. Jeżyny to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, co powoduje, że są składnikiem wielu diet antynowotworowych. Dzięki zawartości wielu witamin i minerałów nazywane są owocami zdrowia i młodości. Witamina E zawarta w owocach pomaga zachować młody wygląd skóry. W jeżynach zawarte jest bogactwo witamin z grupy B oraz wapno, magnez, fosfor i potas. Witamina C oraz E w jeżynach przyczynia się do zmniejszenia groźby zwyrodnienia plamki żółtej oka. Jeżyny zawierają bardzo dużo błonnika, który ogranicza wchłanianie tłuszczów i naczynia krwionośne są mniej narażone na miażdżycę, a serce jest zdrowsze.

Spożywanie soku z jeżyn sprzyja dbaniu o zgrabną figurę. Wzmaga on przemianę materii, co znakomicie przyspiesza znikanie tkanki tłuszczowej, nadmiernych kilogramów. W lecznictwie wykorzystywane również liście jeżyn. Napar z nich skutecznie zatrzymuje biegunkę. Można wykorzystać także wywar z liści, pomoże nam w razie przeziębienia. Szybko też ulży, gdy rozłoży nas grypa. Trudno przecenić zdrowotne zalety jeżyn. Warto wykorzystywać je w rożnej postaci. Na pewno rewelacyjnie sprawdzi się sok z jeżyn. 

Przepis na sok z jeżyn:

  • Świeżo zerwane jeżyny umyć na sicie.
  • Przełożyć  do garnka i dosypać cukru wg uznania.
  • Przykryć garnek czystą ściereczką i odstawiam na całą noc.
  • Następnego dnia garnek postawić na ogniu i zagotować sok.
  • Przełożyć gorący sok do wymytych słoików. Dokładnie zakręcić i odstawić na bok wierzchem do dołu.
  • Po wystygnięciu słoiki z sokiem schować do spiżarki lub kuchennej szafki.

Sok z jeżyn przygotowany w ten sposób zachowuje wszystkie swoje zdrowotne wartości i przez całą zimę będzie chronił przed zachorowaniem.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email