Przepis: Śledzie w sosie czosnkowym
Składniki
- 400 g filetów śledziowych a`la Matias – solone,
- 4 łyżki majonezu (z górką),
- 4 łyżki śmietany 12% lub 18% (z górką),
- 4 duże ząbki czosnku,
- opcjonalnie sól do smaku,
- natka pietruszki do dekoracji,
Przygotowanie
Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe opłukać w zimnej wodzie, zalać zimną wodą i odstawić na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmienić wodę. Czas moczenia zależy od tego jak słone mamy śledzie.
Następnie do śmietanę wymieszać z majonezem przecisnąć przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać, sos jest gotowy.
Wymoczone śledzie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub ściereczką i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone dodać do sosu i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane śledzie wstawić do lodówki na około 2 godziny aby przeszły smakiem. Przed podaniem górę można posypać natką pietruszki.