Przepis: Śledzie w sosie czosnkowym

Przepis: Śledzie w sosie czosnkowym

Składniki

  • 400 g filetów śledziowych a`la Matias – solone,
  • 4 łyżki majonezu (z górką),
  • 4 łyżki śmietany 12% lub 18% (z górką),
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • opcjonalnie sól do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji,

Przygotowanie

Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe opłukać w zimnej wodzie, zalać zimną wodą i odstawić na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmienić wodę. Czas moczenia zależy od tego jak słone mamy śledzie.
Następnie do śmietanę wymieszać z majonezem przecisnąć przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać, sos jest gotowy.

Wymoczone śledzie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub ściereczką i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone dodać do sosu i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowane śledzie wstawić do lodówki na około 2 godziny aby przeszły smakiem. Przed podaniem górę można posypać natką pietruszki.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email