Spaghetti alla carbonara z bobem
Składniki
2 porcje
-
1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
-
150 g makaronu spaghetti
-
100 g wędzonego boczku
-
2 ząbki czosnku
-
2 żółtka
-
1/2 szklanki śmietanki 30%
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
30 g parmezanu
Przygotowanie
-
Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości. Odmierzyć potrzebną ilość.
-
Oddzielnie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Na dużą patelnię włożyć drobno posiekany boczek i smażyć przez ok. 2 – 4 minuty, aż się podtopi i lekko zrumieni.
-
Dodać starty czosnek, obrany bób oraz posiekaną natkę pietruszki, chwilę razem podsmażyć.
-
Dodać ugotowany makaron i wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum.
-
Na patelnię wlać śmietankę wymieszaną z żółtkami i połową tartego parmezanu.
-
Cały czas mieszając chwilę podgrzewać aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
-
Wyłożyć do talerzy i posypać resztą parmezanu.