Spaghetti alla carbonara z bobem

Spaghetti alla carbonara z bobem
Składniki
2 porcje
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 30 g parmezanu
Przygotowanie
  • Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości. Odmierzyć potrzebną ilość.
  • Oddzielnie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na dużą patelnię włożyć drobno posiekany boczek i smażyć przez ok. 2 – 4 minuty, aż się podtopi i lekko zrumieni.
  • Dodać starty czosnek, obrany bób oraz posiekaną natkę pietruszki, chwilę razem podsmażyć.
  • Dodać ugotowany makaron i wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum.
  • Na patelnię wlać śmietankę wymieszaną z żółtkami i połową tartego parmezanu.
  • Cały czas mieszając chwilę podgrzewać aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wyłożyć do talerzy i posypać resztą parmezanu.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/spaghetti-alla-carbonara-z-bobem
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email