Tradycyjne faworki "chrust"

Tradycyjne faworki "chrust"
Składniki
(na ok. 60 sztuk)
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1,5 kg smalcu lub 2 litry oleju
  • cukier puder

Przygotowanie

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. 8 minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały).
  • Dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30 – 45 minut w temperaturze pokojowej (po tym czasie ciasto będzie łatwiejsze do wałkowania).
  • Ciasto zagniatać przez ok. 7 minut, następnie rozwałkować na placek, złożyć na pół i znów rozwałkować, ponownie składać i rozwałkowywać jeszcze 2-3 razy, w międzyczasie można też tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.
  • Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na jak najcieńsze placki (im cieńsze tym lepiej). Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą.
  • Nożem lub radełkiem wycinać paski (ścięte na końcach prostokąty), mniejsze niż średnica garnka. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
  • Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po około 30 – 60 sekund z każdej strony.
  • Faworki układać na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/faworki/przepis.html

 

 
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email