XXI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych [fotorelacja]

XXI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych [fotorelacja]

W dniach 5-6 marca 2020 r. pod hasłem „PONADCZASOWE SMAKI NATURY’’ odbył się XXI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Organizatorem był Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. W konkursie uczestniczyło 27 szkół z Polski i Europy , 74 uczestników, którzy rywalizowali w czterech dziedzinach.

W tym roku uczniowie ZSSChiO startowali w trzech kategoriach. W kategorii cukiernik szkołę reprezentowała uczennica Patrycja Kusy z III klasy technik technologii żywności.  Zadanie konkursowe polegało na sporządzeniu  “Kocich oczek” oraz rolady  nawiązującej do tematu przewodniego – “Ponadczasowe smaki natury”.  Patrycja wykonała „Różaną roladę z nutą mięty”, która podbiła serca jurorów, dając naszej uczennicy I miejsce na 15 uczestników konkursu.  Uczennica inspirowała się smakami z dzieciństwa, z którym kojarzy się jej  przede wszystkim konfitura z płatków róży. Drugim motywem  jaki zastosowała, aby połączyć dawne smaki z nowoczesnością była mięta, wprowadzająca nutę orzeźwienia. Na wynik Patrycji niewątpliwie wpływ miała również dekoracja rolady, na którą składały się: płatki róży posypane złotym pyłem, listki mięty oraz ”sianko” z karmelu. Całość podana została na talerzu wysypanym  pudrem z suszonej róży. Do konkursu uczennicę przygotowała Małgorzata Hopko – Pajda.

W kategorii kucharz szkołę reprezentowała Dorota Hirna z III klasy technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczennica wykonywała zakąskę zimną “Filet z kaczki na sianie/bliny gryczane z sosem z nutą żubrówki/marynowane rzodkiewki i szalotka” oraz ćwiczenie obowiązkowe z produktów przygotowanych przez organizatora, z których Dorota bezbłędnie sporządziła zakąskę gorącą –fileta z pstrąga soute. Zadanie okazało się trudne, gdyż składało się z wielu czynności min. filetowania pstrąga. Suma punktów od jury technicznego i degustacyjnego dała uczestniczce 3 miejsce na 24 rywalizujących ze sobą kucharzy.

W kategorii kelner ZSSChiO reprezentował zespół  uczennic Motyka Agnieszka oraz  Kwaśnia Kinga  z klasy I technik kelner. Prezentowały one stół pod nazwą „Na Staropolskim talerzu”. Duet kelnerek nakrywał, omawiał menu i podawał potrawy różnymi technikami na najwyższym poziomie sztuki serwowania potraw. Dziewczyny zebrały zasłużone gratulacje od jury, a ich stroje kelnerskie podkreślały dostojność gości. Do konkursu  oba zespoły przygotowała i jednocześnie sprawowała nad nimi opiekę podczas wyjazdu Wanda Mazurek.Udział w konkursie „Ponadczasowe smaki natury” w Krakowie to doskonała okazja do propagowania  różnorodności potraw i ciast. Pozwala on poznać tradycje kulinarne oraz rozwijać zawodowe zainteresowania uczniów. Młodzież z jarosławskiego „Spożywczaka” już po raz dziewiąty brała udział w Małopolskim Konkursie Kulinarnym i za każdym razem uczniowie zdobywali w nim miejsca na podium i wyróżnienia. Te osiągnięcia zachęcają do podejmowania kolejnych wyzwań.

Dla wszystkich łasuchów udostępniamy przepis na zwycięską roladę. Smacznego!

Różana rolada z nutą mięty

Normatyw surowcowy na 1 szt. rolady:

Lp. Nazwa surowca Jednostka miary Ilość
 1 Jaja Szt. 8
 2 Cukier kryształ g 115
 3 Mąka pszenna g 75
 4 Mąka ziemniaczana g 35
 5 Proszek do pieczenia g 2
 6 Śmietanka 30% ml 350
 7 Serek mascarpone g 400
 8 Cukier wanilinowy g 30
 9 Cukier puder g 50
 10 Woda różana ml 20
 11 Płatki róży utarte z cukrem g 8
 12 Syrop miętowy ml 40
 13 Płatki i pączki róży   Do dekoracji
 14 Mięta (listki)   Do dekoracji
 15 Jadalne złoto   Do dekoracji

Sposób wykonania:

Ciasto biszkoptowe:

1. Zdezynfekuj jaja.

2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

3. Nagrzej piec do temperatury 180 ºC.

4. Sporządź ciasto metodą na zimno: oddziel żółtka od białek, napowietrz białka za pomocą robota, tak by powstała sztywna piana, następnie utrwal przez dosypanie części cukru, podczas dalszego ubijania dodawaj stopniowo żółtka na przemian zresztą cukru, wymieszaj delikatnie z przesianą mąką.

5. Rozsmaruj uzyskane ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Upiecz na złoty kolor (ok 10 min).

7. Po wyjęciu przełóż natychmiast na ściereczkę lub papier do pieczenia, zwiń wzdłuż dłuższego boku i pozostaw do ostygnięcia.

8. Przygotuj kremy:

Krem różany:

 250ml śmietanki i 250g serka mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym ubij na gęsty krem, po czym dodaj konfiturę z róży i wodę różaną.

Krem miętowy:

Ubij pozostałą śmietankę i mascarpone z cukrem, pod koniec dodaj syrop miętowy.

9. Galaretka:

Listki żelatyny rozpuść w wodzie, dodaj syrop miętowy, schłodź.

10. Biszkopt przełóż kremem różanym, na brzegu ułóż pasek galaretki, po czym zwiń roladę. Obsmaruj roladę kremem miętowym, schłodź, udekoruj płatkami i pączkami róży oraz listkami mięty, posyp jadalnym złotem.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email