Zdrowie: Jarzębina zamknięta w słoiku...
Jarzębina to drzewo doskonale znane każdemu z nas. Spotkać ją możemy w lesie, parku, a nawet w przydomowym ogródku. Stanowi smakowite pożywienie dla leśnej zwierzyny oraz ptaków. Niestety mało z nas wie, że jest to znakomity surowiec leczniczy na zapalenie układu moczowego czy nadciśnienie, a nawet na biegunki.
Owoce jarzębiny stosowane są w lecznictwie, ponieważ zawierają dużo witaminy C, prowitaminy A, kwasów organicznych, karotenoidów, substancji garbnikowych oraz węglowodanów. Z owoców jarzębiny składają się mieszanki ziołowe i preparaty wzmacniające.
Niewielu z nas wie, że jarzębina doskonale nadaje się na przetwory. Możemy z niej zrobić:
- konfiturę
- dżem,
- wino,
- nalewkę,
- syrop do herbaty,
- sok,
- i wiele innych.
Konfitura z jarzębiny
Składniki:
- 1 kg owoców jarzębiny
- 1,5 kg cukru
- 0,6 l wody
Przygotowanie:
- Wodę zagotować, dodać cukier, dokładnie go rozpuścić – tak przygotujemy syrop. Owoce umyć i przelać wrzątkiem (można je też zamrozić na 1–2 dni aby pozbyć się goryczy), a następnie zalać wystudzonym syropem.
- Następnego dnia syrop należy zlać po czym ponownie zagotować i ostudzić, owoce po raz kolejny zalać.
- Trzeciego dnia dogotować konfitury na małym ogniu, aż do momentu gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Czas pracy możemy sobie skrócić i całość przygotować w ciągu jednego dnia, istnieje jednak ryzyko, że owoce się zmarszczą.
Dżem z jarzębiny
Składniki:
- 1 kg jarzębiny
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
- Owoce jarzębiny oczyść a następnie zalej taką ilością chłodnej wody, aby przykryła owoce.
- Podgrzewaj je na małym ogniu do momentu,aż woda zacznie wrzeć.
- Odlej wywar, a następnie ponownie zalej czerwone owoce – tym razem wrzątkiem.
- Podgrzewaj na małym ogniu, po kwadransie dodaj cukier i mieszając, podgrzewaj jeszcze przez 15 minut.
- Gorący dżem przełóż do czystych, suchych słoików. Zakręć, a następnie przykryj kocem, aby stygły powoli.