Zdrowie: Jarzębina zamknięta w słoiku...

Zdrowie: Jarzębina zamknięta w słoiku...

Jarzębina to drzewo doskonale znane każdemu z nas. Spotkać ją możemy w lesie, parku, a nawet w przydomowym ogródku. Stanowi smakowite pożywienie dla leśnej zwierzyny oraz ptaków. Niestety mało z nas wie, że jest to znakomity surowiec leczniczy na zapalenie układu moczowego czy nadciśnienie, a nawet na biegunki.

Owoce jarzębiny stosowane są w lecznictwie, ponieważ zawierają dużo witaminy C, prowitaminy A, kwasów organicznych, karotenoidów, substancji garbnikowych oraz węglowodanów. Z owoców jarzębiny składają się mieszanki ziołowe i preparaty wzmacniające.

Niewielu z nas wie, że jarzębina doskonale nadaje się na przetwory. Możemy z niej zrobić:

  • konfiturę
  • dżem,
  • wino,
  • nalewkę,
  • syrop do herbaty,
  • sok,
  • i wiele innych.

Konfitura z jarzębiny

Składniki:

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • 1,5 kg cukru
  • 0,6 l wody

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotować, dodać cukier, dokładnie go rozpuścić – tak przygotujemy syrop. Owoce umyć i przelać wrzątkiem (można je też zamrozić na 1–2 dni aby pozbyć się goryczy), a następnie zalać wystudzonym syropem.
  2. Następnego dnia syrop należy zlać po czym ponownie zagotować i ostudzić, owoce po raz kolejny zalać.
  3. Trzeciego dnia dogotować konfitury na małym ogniu, aż do momentu gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję.

Czas pracy możemy sobie skrócić i całość przygotować w ciągu jednego dnia, istnieje jednak ryzyko, że owoce się zmarszczą.

Dżem z jarzębiny

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Owoce jarzębiny oczyść a następnie zalej taką ilością chłodnej wody, aby przykryła owoce.
  2. Podgrzewaj je na małym ogniu do momentu,aż woda zacznie wrzeć.
  3. Odlej wywar, a następnie ponownie zalej czerwone owoce – tym razem wrzątkiem.
  4. Podgrzewaj na małym ogniu, po kwadransie dodaj cukier i mieszając, podgrzewaj jeszcze przez 15 minut.
  5. Gorący dżem przełóż do czystych, suchych słoików. Zakręć, a następnie przykryj kocem, aby stygły powoli.
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email