Zdrowie: Niedobór witaminy D3 i K2 destrukcyjnie wpływa na cały organizm. Jak uzupełniać te składniki ?

Zdrowie: Niedobór witaminy D3 i K2 destrukcyjnie wpływa na cały organizm. Jak uzupełniać te składniki ?

Niedobór witaminy D3 i K2 jest przyczyną pojawiania się wielu chorób. Nie zawsze od razu wiadomo, dlaczego zaczynamy mieć różne dolegliwości. A często chodzi po prostu o niedobór tych dwóch ważnych dla organizmu witamin.

Witamina K2 leczy serce, gdyż oczyszcza tętnice i jednocześnie je udrożnia. Organizm ludzki zdolny jest do wytwarzania tej witaminy, a robi to flora bakteryjna. Flora bakteryjna musi być właściwa, ta pożyteczna, a nie u każdego taka jest. Jeśli jakość flory bakteryjnej jest zła, np. z powodu leczenia antybiotykami, musimy zadbać o pokarmy bogate w witaminę K2, które wyrównają poziom dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym. 

Witamina K2 bogato występuje w produktach poddanych fermentacji: kiszona kapusta, kiszona cytryna, ale także w niektórych żółtych serach, jak gouda i cheddar. Bardzo dużą zawartością niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy K2 cieszy się fermentowane ziarno soi. Surowe produkty mleczne, takie jak sery, niektóre surowe masła i kefiry zawierają również duże ilości witaminy K2. Wysoki poziom K2 zapewnią jednak zwierzęta karmione wyłącznie trawą (nie ziarnem).Witamina K2 jest ważna, by mieć silne kości, zdrowe tętnice i ogólnie szczelne naczynia krwionośne. Jest niezbędna do odnowy i wzrostu tkanek w organizmie. Szczególnie ważna dla osób leczących się onkologicznie. Właściwy poziom witaminy K2 chroni nas przed zachorowaniem na raka.

Witamina K2 musi współwystępować z witaminą D3. Wzajemnie się uzupełniają. Niedobór witaminy K2 powoduje osłabienie działania witaminy D3.

Witamina D3, jeśli jest jej mało w organizmie, powoduje:– niewydolność wątroby i nerek– cukrzycę typu II– osłabienie mięśni– zapadalność na choroby górnych dróg oddechowych– zachorowania na grypę – stwardnienie rozsiane – zapalenie stawów – krzywicę – zapadalność na raka piersi, jelita grubego, prostaty i trzustki

Nie można dopuścić , by niedobór witaminy D3 i K2 stał się przyczyną wyżej wymienionych chorób. Już teraz wiadomo, jak temu zapobiegać. 

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email