Zdrowie: Zdrowotne właściwości soku pomidorowego.
Składniki zawarte w tych wspaniałych czerwonych warzywach chronią nasz organizm przez nowotworami, powstawaniem zakrzepów oraz chorobami skóry.
Lecznicze właściwości soku pomidorowego:
1. Sok z pomidorów to najlepszy antyoksydant, radzi sobie z wolnymi rodnikami i nie dopuszcza do rozwoju komórek rakowych. Ponadto ma niewiele kalorii i jest znanym diuretykiem, czyli środkiem moczopędnym, dbającym o nasze nerki. Porusza metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczów. Pijąc go regularnie każdego ranka, pomaga nam zacząć dzień w najlepszy możliwy sposób.
2. Sok pomidorowy usuwa zaparcia, jest bardzo bogaty w błonnik i działa przeczyszczająco. Spożywany codziennie pomaga nam rozwiązać ten powszechny problem.
3. Sok pomidorowy wspiera pracę naszego serca, to naturalny sprzymierzeniec naszego serca. Dzięki zawartości enzymów i minerałów, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i zapobiega niebezpiecznym zakrzepom i zatorom.
4. Sok pomidorowy jest dobry dla skóry ma w swoim składzie likopen, silny związek, który zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów. Likopen zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek i powstawanie zmarszczek. Dzięki niemu możemy zachować młodzieńczą skórę, gładką i bez siateczek zmarszczek.
5. Sok pomidorowy doskonały na bóle stawowe, jest tak bogaty w witaminy i minerały, że jest w stanie wyleczyć zapalenia i intensywne bóle stawów kolanowych.
Przepis na sok pomidorowy:
Składniki
- 5 kg pomidorów (dojrzałych i soczystych)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżkę oregano i bazylii
- butelki z zakrętką
Przygotowanie
- Pomidory umyj i pokrój na mniejsze kawałki
- Przepuść przez sokowirówkę
- Uzyskany sok zagotuj. Dodaj do smaku trochę soli, suszonego oregano i bazylię
- Przelej sok do butelek i szczelnie zamknij.
- Sok z pomidorów chroń przed światłem i przechowuj w chłodnym miejscu.
- Po otwarciu przechowuj sok w lodówce nie dłużej niż 48 godzin.
„Szklanka soku pomidorowego wypijana codziennie zapewni Ci zdrowie i urodę”