Jarosław: Jak smakują śliwki w zalewie i nie tylko one? Wyśmienicie, o czym można było się przekonać podczas konkursu "Z babcinej spiżarni"

Jarosław: Jak smakują śliwki w zalewie i nie tylko one? Wyśmienicie, o czym można było się przekonać podczas konkursu "Z babcinej spiżarni"

To już dziesiąta, jubileuszowa edycja konkursu „Z babcinej spiżarni”, promującego tradycyjne i regionalne przetwory, powstające w powiecie jarosławskim. W tym roku komisję konkursową zachwyciły szczególnie śliwka marynowana, roladki z cukinii oraz pasztet z królika. Smakiem posła Tadeusza Chrzana, który objął konkurs patronatem honorowym, zostały rydze kiszone zaś starosty jarosławskiego Stanisława Kłopota karkówka w kapuście. Wyróżnienia wręczyła również członek Zarządu Województwa Podkarpackiego Anna Huk.

– Cieszę się mogąc po raz kolejny, po rocznej przerwie spowodowanej pandemią, zorganizować i uczestniczyć w tak ważnym przedsięwzięciu, nie boje się powiedzieć uroczystości – mówił do uczestników starosta St. Kłopot. – Warto podkreślać znaczenie tradycji, także w jej kulinarnej odsłoniea w powiecie jarosławskim ma ona niezwykły smak – dodał starosta.

W konkursie, który odbyła się 16 października w Radymnie, wystartowało piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń. Jury oceniało przetwory w trzech kategoriach: „Owoce”, „Warzywa” oraz „Mięso i ryby”. Nagrody przyznali także starosta Stanisław Kłopot i poseł Tadeusz Chrzan, jako „Smaki Posła i Starosty”. Do tańca i wspólnego śpiewania przygrywał zespół Wietlinianie. 

Organizatorem konkursu  był starosta jarosławski Stanisław Kłopot we współpracy z przewodniczącą Powiatowej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Jarosławiu Teresą Jasiewicz oraz Zespołem Szkół Zawodowych i Rolniczych w Radymnie, na czele z dyr. Małgorzatą Czyż. Partnerem tegorocznej edycji był Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego. Wśród gości byli także radni powiatowi Barbara Stawarz i Marek Sobolewski, skarbnik powiatu Agnieszka Mroczka i burmistrz Radymna Mieczysław Piziurny. W skład jury wchodzili Zofia Kasperek z Urzędu Marszałkowskiego – przewodnicząca jury, Krzysztof Zieliński – znawca kuchni regionalnej, Wioletta Stoch z Zespołu Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących i Magdalena Biesiadecka z ZSRiZ oraz Elżbieta Pazyniak – naczelnika Wydziału Rozwoju i Promocji Starostwa Powiatowego w Jarosławiu.

WYNIKI 

1 miejsce
Owoce – Stowarzyszenie Miłośników Chłopic za śliwkę marynowaną
Warzywa – KGW w Duńkowiacch za roladki z cukinii i papryki w oleju
Mięso i ryby  – KGW W Korzenicy za pasztet z królika

2 miejsce
Owoce – KGW w Ostrowie za sos malinowy
Warzywa – KGW W Lutkowie i Stowarzyszenie Miłośników Lutkowa za paprykę w zalewie pomidorowej 
Mięso i ryby – KGW Łazy za rybę babci Eli

3 miejsce
Owoce – KGW „Aktywni” w Ryszkowej Woli za konfiturę z pigwowca
Warzywa – KGW Świebodzianki w Świebodnej za keczup z cukinii
Mięso i ryby – KGW W Wysocku za pulpeciki z karpia w pikantnym przecierze 

Wyróżnienia 
KGW w Tuchli
KGW W Charytanach
KGW w Koniaczowie 
KGW w Miękiszu Starym 
KGW w Rokietnicy Woli 
KGW w Pruchniku Górnym 

Smak Posła (nagroda Tadeusz Chrzana) – KGW w Miękiszu Starym za rydze kiszone
Smak Starosty (nagrody Stanisława Kłopota) – KGW w Pruchniku Górnym za karkówkę w kapuście 

W konkursie uczestniczyły:

  1. Koło Gospodyń Wiejskich w Korzenicy
  2. Koło Gospodyń Wiejskich w Lutkowie wraz z Stowarzyszeniem Miłośników Lutkowa
  3. Koło Gospodyń Wiejskich w Tuchli
  4. Koło Gospodyń Wiejskich w Charytanach
  5. Koło Gospodyń Wiejskich w Koniaczowie
  6. Koło Gospodyń Wiejskich Wysocko
  7. Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Ostrowie
  8. Koło Gospodyń Wiejskich w Łazach
  9. Stowarzyszenie Miłośników Chłopic
  10. Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Starym
  11. Koło Gospodyń Wiejskich „Aktywni” Ryszkowa Wola
  12. Koło Gospodyń Wiejskich w Duńkowicach
  13. Koło Gospodyń Wiejskich w Rokietnicy Woli
  14. Koło Gospodyń Wiejskich “Świebodzianki” w Świebodnej
  15. Koło Gospodyń Wiejskich w Pruchniku Górnym
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.