Jarosław: Relacja z Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego "Z babcinej Spiżarni"

Jarosław: Relacja z Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego "Z babcinej Spiżarni"

19 listopada w Rokietnicy Woli, Gmina Rokietnica odbyła się XI edycja Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego.

Konkurs zorganizowany został w partnerstwie z Powiatową Radą Kół Gospodyń Wiejskich, którą reprezentowała Teresa Jasiewicz oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego, którego reprezentantkami były Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego Anna Huk, Pełnomocnik Marszałka ds Produktu Regionalnego Dorota Jamrozy. Patronat honorowy nad konkursem objął Poseł na Sejm RP Tadeusz Chrzan.

Starosta Jarosławski Stanisław Kłopot oraz Wójt Gminy Rokietnica Witold Szajny powitali zaproszonych gości, przedstawicieli oraz przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich podkreślając przy tym jak ważna jest tradycja, przekazywanie młodszym pokoleniom receptur polskich, lokalnych potraw.

Wsród zebranych gości byli, m.in. Poseł na Sejm RP Tadeusz Chrzan, Członek Zarzadu Powiatu Jarosławskiego Krzysztof Cebulak, Wicestarosta Powiatu Jarosławskiego Mariusz Trojak, Przewodniczący Rady Powiatu Jarosławskiego Marian Fedor, Przewodniczący Rady Gminy Rokietnica Edward Jakubas.

W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło 16 Kół Gospodyń Wiejskich:

  • Koło Gospodyń Wiejskich “Świebodzianki” w Świebodnej
  • Koło Gospodyń Pruchniczanki
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Rokietnicy Woli
  • Stowarzyszenie Kobiet na Rzecz Mieszkańców i Rozwoju Wsi Rokietnica
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Pruchniku Górnym
  • Koło Gospodyń Wiejskich “KREATYWNI PIWODA”
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Korzenicy
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Rudołowicach
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Łazach
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Tuchli
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Zgodzie
  • Koło Gospodyń Wiejskich Jankowiczanki w Jankowicach
  • Koło Gospodyń Wiejskich “Aktywni razem” w Wietlinie
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Wierzbnej
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Bystowicach
  • Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów

Podczas kiedy komisja oceniała przetwory integrację Paniom umilił Zespół Wietlinianie oraz Powiatowe Ognisko Baletowe im. Lidii Nartowskiej w Jarosławiu z dyrektorem Robertem Drewniakiem na czele oraz instruktorka tańca Anną Barszczewską. Panie wspólnie pośpiewały , potańczyły z uśmiechem spędziły razem czas.

Komisja konkursowa oceniała przetwory w trzech kategoriach, były to:

  • Owoce
  • Warzywa
  • Mięsa i Ryby

W skład komisji weszli:

  • Elżbieta Pazyniak- Przewodnicząca Komisji, Naczelnik Wydziału Rozwoju i Promocji Powiatu
  • Dorota Jamrozy – Pełnomocnik Marszałka ds Produktu Regionalnego
  • Krzysztof Zieliński – specjalista ds. kuchni regionalnej
  • Wioletta Stoch- nauczyciel technologi żywności w Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławii
  • Alicja Chudzik- nauczyciel technologi żywności z Zespołu Szół Zawodowych i Rolniczych w Radymnie
  • Małgorzata Narolska – dyrektor Szkoły Podstawowej w Rokietnicy Woli

Gratulujemy wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeniom za udział, piękne stosika i pyszne przetwory. 

WYNIKI:

Wyróżnienia:

  • Stowarzyszenie Kobiet na Rzecz Mieszkańców i Rozwoju Wsi Rokietnica
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Pruchniku Górnym
  • Koło Gospodyń Wiejskich “KREATYWNI PIWODA”
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Tuchli
  • Koło Gospodyń Wiejskich Jankowiczanki w Jankowicach
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Wierzbnej
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Bystowicach

Kategoria owoce:

  • Koło Gospodyń Pruchniczanki za przetwór powidło śliwkowe
  • Koło Gospodyń Wiejskich “Świebodzianki” w Świebodnej za przetwór sok jabłko-mięta
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Łazach za przetwór konfitura z morwy

Kategoria warzywa:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Zgodzie za przetwór marchewki w wodzie
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Rudołowicach za przetwór warzywna sałatka ogórkowa z kukurydzą
  • Koło Gospodyń Wiejskich “Aktywni razem” w Wietlinie za przetwór patisony w zalewie

Kategoria mięso i ryby:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Korzenicy za przetwór dziczyzna w słoiku
  • Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów za przetwór karp panierowany w zalewie octowej
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Rokietnicy Woli za przetwór łopatka w słoiku

Nagrodę “Smak Starosty” otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Pruchniku Górnym za wątróbkę ze śliwką w boczku.

Smak Posła otrzymało KGW w Bystrowicach

Smak Wójta trafił do KGW w Rokietnicy Woli

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email