Keczup z cukinii

Keczup z cukinii
Ketchup z cukinii
Ponieważ sezon “cukiniowy” w pełni, proponuję samodzielnie robiony keczup z cukinii. Niezaprzeczalnie jest on zdrowszy od tego kupowanego w sklepie.
SKŁADNIKI:
1,5 kg cukinii (ok. 4 sztuki)
1/2 kg cebuli.
1 i 1/2 łyżki soli.
1/2 szklanki cukru.
1/2 szklanki octu (spirytusowego lub jabłkowego)
po 1 łyżeczce słodkiej papryki i ostrej, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu.
400 g (2 słoiczki) koncentratu pomidorowego.
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć, przyciąć na końcach, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć nasiona jeśli takie się znajdują. Zetrzeć na tarce o większych oczkach, włożyć do większej miski.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w melakserze. Połączyć z cukinią dodając sól. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc lub na ok. 6 godzin.
Po tym czasie przełożyć do garnka, dodać cukier i zagotować. Gotować na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez ok. 1/2 godziny co chwilę mieszając. Dodać ocet, papryki w proszku i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać i gotować przez ok. 15 minut bez przykrycia.
Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, pogotować ok. 5 – 10 minut pod przykryciem. Zmiksować blenderem.
Gorący ketchup nakładać do wyparzonych i suchych słoików, zakręcić i pasteryzować (np. w piekarniku, w gotującej się wodzie lub odwrócić do góry dnem, przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenia na całą dobę.
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email