Kulinaria: Ciasteczka - grzybki
Składniki
Ciasto:
– 120 g miękkiego masła;
– pół szklanki cukru pudru;
– 1 łyżka soku z cytryny;
– aromat waniliowy;
– 1 duże jajko;
– 2 szklanki mąki;
– pół łyżeczki proszku do pieczenia;
– szczypta soli.
Masa:
– 2 budynie waniliowe bez cukru;
– 3 szklanki mleka;
– 220 g miękkiego masła;
– ewentualnie spirytus.
Polewa:
– 140 g masła;
– 60 g cukru pudru;
– 3 łyżki kakao;
– 1 łyżka żelatyny w proszku;
– 3 łyżki zimnej wody.
Dodatkowo
– białko;
– mak.
Przygotowanie
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, aromatem waniliowym i sokiem z cytryny na puszystą masę. Kolejno dodajemy jajko i miksujemy. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość łączymy. Pod koniec ciasto zaczynamy wyrabiać ręką. Składniki dokładnie łączymy. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, owijamy folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Teraz przygotowujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale do ich przygotowania użyjemy 3 szklanek mleka. Zostawiamy do ostudzenia, mieszamy od czasu do czasu.
Miękkie masło ucieramy na puch. Gdy masło będzie puszyste, nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu. Ucieramy do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na końcu ewentualnie można dodać spirytus (ilość wg uznania) i jeszcze chwileczkę ucierać.
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części (jedną na kapelusze, drugą na blaszki, trzecią na trzonki).
Część na kapelusze wałkujemy i wycinamy z niej krążki. Układamy je na natłuszczonych i obsypanych odrobiną mąki zewnętrznych stronach foremek do kruchych babeczek. Drugą część ciasta na blaszki również wałkujemy i wykrawamy z niej krążki, a następnie na środku każdego krążka np. przy pomocy szerokiej słomki do napojów wykrawamy otworek (wetkniemy w niego trzonek). Z ostatniej części ciasta formujemy tyle wałeczków na trzonki ile będzie grzybków. Pamiętać musimy o tym, aby ich średnica nie była większa niż wycięta dziurka w krążkach.Każdy trzonek przed upieczeniem smarujemy białkiem, a następnie jego dolną część obsypujemy makiem. Gotowe fragmenty ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180ºC przez ok. 10-15 minut do czasu, aż będą złociste i kruche.Upieczone i ostudzone ciasteczka kapelusze wypełniamy kremem, przykrywamy upieczonymi i ostudzonymi ciasteczkami tworzącymi blaszkę, następnie w otworki po środku blaszek wkładamy upieczone i ostudzone trzonki grzybków.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody, zostawiamy na chwilę, aby napęczniała. W rondelku łączymy cukier, kakao, masło i napęczniałą żelatynę. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy od czasu do czasu, aż masło całkiem się rozpuści, a wszystkie składniki połączą w jednolitą błyszczącą polewę (nie gotujemy). Pamiętamy o tym, aby polewę przygotować na samym końcu, kiedy grzybki już będą gotowe. Przestudzoną polewą dekorujemy grzybki, pozostawiając na jakiś czas, by czekolada trochę zastygła.