Kulinaria: Ciasto Kryształ

Kulinaria: Ciasto Kryształ

Wiosenne, kolorowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jest to kremowy sernik na zimno na kakaowym biszkopcie. Do masy serowej dodajemy pokrojone kolorowe galaretki. Całość pięknie wygląda i super smakuje.

Biszkopt kakowy

  • 3 jajka
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao ciemnego
  • 3/4 szkl mąki pszennej tortowej

Masa serowa

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 szkl mleka w proszku pełnego
  • 350ml śmietanki 30% lub 36%
  • 125 ml gorącej wody
  • 2,5 łyżki żelatyny

Dodatkowo

  • 3 galaretki o różnych kolorach (np. agrestowa,wiśniowa i brzoskwiniowa)
  • 1200ml wrzącej wody
  • 2 galaretki w jednym kolorze na górę ciasta, np. poziomkowa
  • 800 ml wrzątku
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml przegotowanej wody
  • dżem porzeczkowy lub kwaskowe powidła

Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta, do 3 pojemników wlewamy po 400ml gorącej wody, dodajemy do każdego po jednej galaretce, każda ma być w innym kolorze, np. brzoskwiniowej, wiśniowej i agrestowej.

Mieszamy, studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia na noc. Następnego dnia galaretki wyciągamy z pojemników, kroimy w sporą kostkę.

Pokrojone galaretki przypominają kryształki, stąd nazwa ciasta.

Biszkopt

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy 3 żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy delikatnie  na najniższych obrotach do połączenia.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 min. (biszkopt jest cienki)

Upieczony biszkopt studzimy. Nasączamy kawą i smarujemy dżemem porzeczkowym.

Masa serowa

2,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 125m gorącej wody, mieszamy, studzimy.

Do miski dajemy śmietankę 36% i ubijamy ją na sztywno, następnie dodajemy ser, cukier puder, mleko w proszku-wszystko miksujemy. Następnie dodajemy ostudzoną żelatynę i wszystko szybko miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia.

Do masy dodajemy pokrojone wcześniej galaretki, mieszamy i całość wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy i wsadzamy do lodówki do stężenia.

W 800ml gorącej wody rozpuszczamy 2 dowolne galaretki, studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.

Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.

I gotowe.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email