Kulinaria: Gruszki w zalewie octowej

Kulinaria: Gruszki w zalewie octowej

Składniki:

  • 1 kg gruszek,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 1 szklanka cukru,
  • goździki, cynamon.

Wykonanie:

Gruszki umyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki i wybrać gniazda nasienne. Gruszki zalać wodą i dodać sok z cytryny (żeby nie ściemniały). W garnku zagotować wodę z cukrem i octem, dodać gruszki i chwilę gotować.
Następnie przygotować słoiki. Wyparzone i wysuszone słoiki napełnić gruszkami, do każdego słoika włożyć po 4 goździki, zalać zalewą i wsypać odrobinę cynamonu. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 20 minut od momentu zagotowania wody.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email