Kulinaria: Pierniki adwentowe
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 35 dkg cukru,
- 25 dkg miodu (może być sztuczny),
- 15 dkg tłuszczu (10 dkg margaryny, 5 dkg smalcu),
- 4 całe jajka,
- 1,5 dkg amoniaku,
- 0,5 dkg sody oczyszczonej,
- 1/4 szklanki śmietany,
- 1 dkg cynamonu i zmielonych goździków.
Wykonanie:
1. Tłuszcz, 25 dkg cukru, miód, cynamon i goździki wkładamy do dużego garnka i podgrzewamy.
2. 10 dkg cukru upalić na karmel i wylewamy do masy. Wszystko należy zagotować. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
3. Jajka ubijamy ze śmietaną i powoli wlewamy do przestudzonej masy, cały czas mieszamy, żeby się nie zwarzyło.
4. Dodajemy sodę i amoniak rozpuszczony w gorącym mleku. Mieszamy bardzo energicznie, żeby nie wykipiało.
5. Do miski wsypujemy mąkę. Na mąkę wylewamy masę i wyrabiamy.
6. Na drugi dzień (masa może stać tydzień, a nawet miesiąc) ciasto wałkujemy i wykrawamy pierniczki, układamy na blaszce i pieczemy w temp. 200 ºC.
7. Przestudzone ciasteczka możemy polukrować. Przechowujemy w pudełkach.
Z masy piernikowej możemy upiec placek na blaszce. Na drugi dzień musimy zawinąć go w wilgotną ściereczkę, by skruszał. Następnie przekrawamy, przekładamy masą kajmakową i powidłami śliwkowymi. Z wierzchu polewamy polewą czekoladową.
Masa kajmakowa
SKŁADNIKI:
- 1,5 l mleka,
- 75 dkg cukru,
- trochę cukru wanilinowego,
- 1,5 kostki margaryny.
WYKONANIE:
Mleko, cukier i cukier wanilinowy gotujemy w garnku przez godzinę. Dodajemy 1,5 kostki margaryny i gotujemy jeszcze przez godzinę (musimy uważać, żeby się nie przypaliło), aż zacznie gęstnieć. Gotową masę wylewamy na miskę, zostawiamy do następnego dnia. Na drugi dzień ucieramy pałką.