Kulinaria: Pierniki adwentowe

Kulinaria: Pierniki adwentowe

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 35 dkg cukru,
  • 25 dkg miodu (może być sztuczny),
  • 15 dkg tłuszczu (10 dkg margaryny, 5 dkg smalcu),
  • 4 całe jajka,
  • 1,5 dkg amoniaku,
  • 0,5 dkg sody oczyszczonej,
  • 1/4 szklanki śmietany,
  • 1 dkg cynamonu i zmielonych goździków.

Wykonanie:


1. Tłuszcz, 25 dkg cukru, miód, cynamon i goździki wkładamy do dużego garnka i podgrzewamy.

2. 10 dkg cukru upalić na karmel i wylewamy do masy. Wszystko należy zagotować. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.

3. Jajka ubijamy ze śmietaną i powoli wlewamy do przestudzonej masy, cały czas mieszamy, żeby się nie zwarzyło.

4. Dodajemy sodę i amoniak rozpuszczony w gorącym mleku. Mieszamy bardzo energicznie, żeby nie wykipiało.

5. Do miski wsypujemy mąkę. Na mąkę wylewamy masę i wyrabiamy.

6. Na drugi dzień (masa może stać tydzień, a nawet miesiąc) ciasto wałkujemy i wykrawamy pierniczki, układamy na blaszce i pieczemy w temp. 200 ºC.

7. Przestudzone ciasteczka możemy polukrować. Przechowujemy w pudełkach.


Z masy piernikowej możemy upiec placek na blaszce. Na drugi dzień musimy zawinąć go w wilgotną ściereczkę, by skruszał. Następnie przekrawamy, przekładamy masą kajmakową i powidłami śliwkowymi. Z wierzchu polewamy polewą czekoladową.

Ciasto miodowe z masą budyniową - DoradcaSmaku.pl

Masa kajmakowa

SKŁADNIKI:

  • 1,5 l mleka,
  • 75 dkg cukru,
  • trochę cukru wanilinowego,
  • 1,5 kostki margaryny.

WYKONANIE:


Mleko, cukier i cukier wanilinowy gotujemy w garnku przez godzinę. Dodajemy 1,5 kostki margaryny i gotujemy jeszcze przez godzinę (musimy uważać, żeby się nie przypaliło), aż zacznie gęstnieć. Gotową masę wylewamy na miskę, zostawiamy do następnego dnia. Na drugi dzień ucieramy pałką.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email