Kulinaria: Ponadczasowy metrowiec

Kulinaria: Ponadczasowy metrowiec

Ciasto metrowiec to przepis z dawnych lat, który kiedyś był bardzo popularny. Ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym i do tego polewa czekoladowa. Proste, ale niesamowicie smaczne.

Ciasto:

  • jaja 2 sztuki
  • mąka pszenna 140 gramów
  • cukier 120 gramów
  • woda 70 gramów
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kakao 2 łyżeczki
  • olej 60 mililitrów
  • masło do wysmarowania foremek 1 łyżka

Polewa czekoladowa:

  • czekolada deserowa 150 gramów
  • masło 75 gramów
  • mleko 3.2% 75 mililitrów

Krem waniliowy:

  • śmietana 36% UHT 60 mililitrów
  • mleko 3.2% 200 mililitrów
  • jaja 2 sztuki
  • cukier 50 gramów
  • skrobia ziemniaczana 30 gramów
  • masło 30 gramów
  • miąższ z laski wanilii 1 sztuka

Krok 1

Zacznij od przygotowania kremu. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem i miąższem wanilii. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z połową cukru, na białą puszystą masę . Białka ubij na pianę z resztą cukru. Do ubitych żółtek dodaj wodę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie połącz miękką łyżką.

Krok 3

Podziel ciasto na pół i do jednej części dodaj kakao. Dwie małe foremki keksowe o wymiarach ok 6cm na 15cm wysmaruj masłem. Przelej każdy kolor ciasta do przygotowanej foremki. Piecz w temperaturze 170C przez 20 minut.

Krok 4

W między czasie przygotuj polewę czekoladową. Zagrzej mleko z masłem aż się rozpuści, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż wszystko się połączy. Trzymaj w ciepłym miejscu.

Krok 5

Upieczone i ostudzone ciasto pokrój na kromki o grubości ok 2 cm. Każdą kromkę posmaruj kremem i układaj na przemian kolorami. Gotowe ciasto polej polewą czekoladową.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email