Kulinaria: Ponadczasowy metrowiec
Ciasto metrowiec to przepis z dawnych lat, który kiedyś był bardzo popularny. Ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym i do tego polewa czekoladowa. Proste, ale niesamowicie smaczne.
Ciasto:
- jaja 2 sztuki
- mąka pszenna 140 gramów
- cukier 120 gramów
- woda 70 gramów
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- kakao 2 łyżeczki
- olej 60 mililitrów
- masło do wysmarowania foremek 1 łyżka
Polewa czekoladowa:
- czekolada deserowa 150 gramów
- masło 75 gramów
- mleko 3.2% 75 mililitrów
Krem waniliowy:
- śmietana 36% UHT 60 mililitrów
- mleko 3.2% 200 mililitrów
- jaja 2 sztuki
- cukier 50 gramów
- skrobia ziemniaczana 30 gramów
- masło 30 gramów
- miąższ z laski wanilii 1 sztuka
Krok 1
Zacznij od przygotowania kremu. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem i miąższem wanilii. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z połową cukru, na białą puszystą masę . Białka ubij na pianę z resztą cukru. Do ubitych żółtek dodaj wodę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie połącz miękką łyżką.
Krok 3
Podziel ciasto na pół i do jednej części dodaj kakao. Dwie małe foremki keksowe o wymiarach ok 6cm na 15cm wysmaruj masłem. Przelej każdy kolor ciasta do przygotowanej foremki. Piecz w temperaturze 170C przez 20 minut.
Krok 4
W między czasie przygotuj polewę czekoladową. Zagrzej mleko z masłem aż się rozpuści, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż wszystko się połączy. Trzymaj w ciepłym miejscu.
Krok 5
Upieczone i ostudzone ciasto pokrój na kromki o grubości ok 2 cm. Każdą kromkę posmaruj kremem i układaj na przemian kolorami. Gotowe ciasto polej polewą czekoladową.