Kulinaria: Przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką.
Idealne ciasto drożdżowe z kruszonką jest pyszne i wspaniale pachnie. Musi być porządnie wyrośnięte, pulchne, lekkie, a kruszonka słodka i chrupiąca.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 100 g cukru
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego, do natłuszczenia miski
Składniki na wypełnienie
- 350-360 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
Przygotowanie:
Kruszonka
- Do naczynia wsypać mąkę i cukier, dodać masło, rozdrobnić. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
Ciasto
- Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
- Do garnka wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać – od czasu do czasu mieszając. Przelać do miski.
- Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić ciasto. Następnie umieścić je w dużej, natłuszczonej olejem misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60-65 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Drożdżówki
- Odważyć truskawki.
- Z wyrośniętego ciasta formować drożdżówki. Na środku każdej kuli ciasta zrobić wgłębienie za pomocą spodu szklanki lub filiżanki (Ø 5-5,5 cm) mocno ją dociskając, ułożyć w nim truskawki, dociskając je palcami do ciasta. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem, wierzch posypać kruszonką.
- Piec partiami ok. 15-17 min (190°C). Przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
- Drożdżówki z truskawkami i kruszonką podawać po ostudzeniu.