Kulinaria: Przepis na pyszny chlebek ziołowo-czosnkowy
Rwany chlebek z ziołami wygląda bardzo efektownie i zawsze robi wrażenie na gościach, więc polecamy go piec na wszelkiego rodzaju imprezy takie jak np. rodzinny grill. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jego przygotowaniem.
Składniki na chlebek rwany:
- 600 g mąki pszennej typ 650
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300-350 ml ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na masło ziołowe:
- 100 g masła 82% tłuszczu
- 3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- 1 średnia cebula – ok. 90 g
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
Przepis na chlebek ziołowy:
- Zrobić rozczyn. W tym celu do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 150 ml wody, 1 czubatą łyżeczkę cukru oraz 1 czubatą łyżkę mąki pszennej (zabrać ją z tych 600 gramów mąki pszennej odmierzonej na chleb). Przykryć miseczkę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże urosną i się spienią (zajmuje to około 10-15 minut).
- Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę pszenną. Dodać sól, wymieszać. Kolejno dodać olej, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą wodę. Wymieszać składniki do połączenia. Następnie rozpocząć wyrabianie ciasta ręcznie lub mikserem.
- Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką. Przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Przepis na masło ziołowe:
- Natkę pietruszki i liście bazylii drobno posiekać.
- Czosnek obrać i również drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Cebulę obrać, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
- Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bazylią oraz czosnkiem i cebulą. Dodać sól do smaku.
Przepis na chlebek z masłem czosnkowym:
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe pozagniatać jeszcze przez 2 minuty (ręcznie), a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Wierzch ciasta posmarować masłem ziołowo-czosnkowym, a następnie całość pokroić na kilka podłużnych pasów. Każdy pasek złożyć w harmonijkę, a następnie przekładać do tortownicy o średnicy ok. 22 cm.
- Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (góra – dół, bez termoobiegu). Piec chlebek rwany przez ok. 40-45 minut do zarumieniania. Najlepiej podawać jeszcze ciepły- wtedy jest najsmaczniejszy. Super pasuje do dań z grilla oraz jako dodatek do dań na imprezę.
Smacznego!