Kulinaria: Przepis na pyszny chlebek ziołowo-czosnkowy

Kulinaria: Przepis na pyszny chlebek ziołowo-czosnkowy

Rwany chlebek z ziołami wygląda bardzo efektownie i zawsze robi wrażenie na gościach, więc polecamy go piec na wszelkiego rodzaju imprezy takie jak np. rodzinny grill. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jego przygotowaniem.

Składniki na chlebek rwany:

  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300-350 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na masło ziołowe:

  • 100 g masła 82% tłuszczu
  • 3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • 1 średnia cebula – ok. 90 g
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli

Przepis na chlebek ziołowy:

  1. Zrobić rozczyn. W tym celu do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 150 ml wody, 1 czubatą łyżeczkę cukru oraz 1 czubatą łyżkę mąki pszennej (zabrać ją z tych 600 gramów mąki pszennej odmierzonej na chleb). Przykryć miseczkę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże urosną i się spienią (zajmuje to około 10-15 minut).
  2. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę pszenną. Dodać sól, wymieszać. Kolejno dodać olej, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą wodę. Wymieszać składniki do połączenia. Następnie rozpocząć wyrabianie ciasta ręcznie lub mikserem.
  3. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką. Przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość.

Przepis na masło ziołowe:

  1. Natkę pietruszki i liście bazylii drobno posiekać.
  2. Czosnek obrać i również drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę obrać, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bazylią oraz czosnkiem i cebulą. Dodać sól do smaku.

Przepis na chlebek z masłem czosnkowym:

  1. Wyrośnięte ciasto drożdżowe pozagniatać jeszcze przez 2 minuty (ręcznie), a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Wierzch ciasta posmarować masłem ziołowo-czosnkowym, a następnie całość pokroić na kilka podłużnych pasów. Każdy pasek złożyć w harmonijkę, a następnie przekładać do tortownicy o średnicy ok. 22 cm.
  2. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (góra – dół, bez termoobiegu). Piec chlebek rwany przez ok. 40-45 minut do zarumieniania. Najlepiej podawać jeszcze ciepły- wtedy jest najsmaczniejszy. Super pasuje do dań z grilla oraz jako dodatek do dań na imprezę.

Smacznego!

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email