Kulinaria: Przepisy na świąteczne ciasteczka

Kulinaria: Przepisy na świąteczne ciasteczka

Powoli kończy się listopad…. Za kilka dni rozpocznie się ostatni miesiąc roku a wraz z nim u wielu z nas rozpoczną się przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Świąt, które pachną ciastami i ciasteczkami, wypiekanymi specjalnie na tą wyjątkową okazję…

Poniżej prezentujemy przepisy na pachnące świąteczne ciasteczka

Świąteczne ciasteczka

Składniki i przygotowanie

  • 600 g mąki,
  • 2 margaryny palmy (można zamienić na masło),
  • 200 ml śmietany 18%.
  1. Mąkę, margarynę i śmietanę razem zagnieść i włożyć na pól godziny do zamrażalnika.
  2. Po tym czasie wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować i wycinać kształty świąteczne.
  3. Posmarować białkiem posypać cukrem (białym lub brązowym), można też posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  4. Piec w temp 175 st przez 10 min (w piekarniku z termoobiegiem).

Cynamonowe Ciasteczka

Składniki i przygotowanie

  • 400g mąki pszennej
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 110g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (jak nie lubimy to możemy pominąć)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i wymieszać.
  2. Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać jajko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.
  4. Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut.
  5. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5-10 minut i dopiero przenosić ciasteczka z blachy do całkowitego ostygnięcia.

Rożki Pomarańczowe

Składniki i przygotowanie

  • 250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 70g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 16g
  • 100g zmielonych migdałów
  • 200g masła
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy


Dodatkowo:

  • około 90g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  1. Do miski przesypać mąką, przesiać cukier puder, dodać zmielone migdały, cukier wanilinowy i skórkę pomarańczową. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne, zbite okruchy. Ciasto zagnieść krótko rękoma.
  2. Z ciasta odrywać kawałeczki wielkości orzecha włoskiego, formować w rękach kuleczkę i rolować ją w wałeczek, zawinąć końce delikatnie do środka i ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami należy zachować odstępy.
  3. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawić na około 3-5 minut.
  4. Wymieszać bardzo krótko cukier i skórkę pomarańczową (proszę długo nie mieszać, bo cukier zwilgotnieje i nie będzie się trzymał na rożkach). Gorące rożki obtaczać w cukrze i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email