Kulinaria: Sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert

Kulinaria: Sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert

Sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert – jest chrupka, pożywna, efektownie, kolorowo wygląda i bardzo dobrze smakuje.

Składniki

  • pierś z kurczaka (ok. 400 g)
  • 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, mielone chili (wg. uznania), szczypta mielonego imbiru, łyżeczka curry
  • krążek sera camembert
  • dwie, trzy duże garście dowolnej sałaty lub świeżego szpinaku baby (ok. 125 g)
  • 4 łyżki suszonej, posiekanej żurawiny
  • 3 łyżki sezamu

Sos:

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki miodu
  • 1/6 łyżeczki soli, 1/6 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu

Przepis:

Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu lub półmisku.
Sezam wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i podprażyć na jasnozłoty kolor mieszając. Uwaga, szybko się przypala. Kiedy zacznie lekko pachnieć od razu przełożyć go na talerz, przypalony staje się gorzki.

Filet z kurczaka pokroić na cieńsze płaty, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć mieszanką przypraw i podsmażyć na grillowej lub zwykłej patelni.
Usmażone mięso pokroić w paski, opanierować w ziarenkach sezamu.
Camembert pokroić w trójkąty (na 8 lub więcej części), położyć na rozgrzanej patelni i podgrzewać po obu stronach do lekkiego stopienia sera.
Mięso w sezamie i cząstki sera układać na sałacie.
Składniki sosu wymieszać. Polać nim sałatkę, na wierzchu rozsypać posiekaną żurawinę.

Smacznego !

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email