Kulinaria: Syrop z kwiatu czarnego bzu

Kulinaria: Syrop z kwiatu czarnego bzu

Czarny bez to roślina, która rośnie dziko w całej Polsce. Z kwiatów czarnego bzu można zrobić syrop, który posiada właściwości lecznicze. Soki z czarnego bzu polecany jest w domowej kuracji przeziębień oraz jako zdrowy dodatek do herbat w okresie jesienno-zimowym. Cenne właściwości lecznicze czarnego bzu są od lat doceniane w medycynie naturalnej.

Składniki na syrop z kwiatów czarnego bzu:

  • ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych)
  • sok wyciśnięty z 5 cytryn
  • 1 litry wody
  • 1 kg cukru, może być trzcinowy

Wykonanie:
Kwiaty należy dokładnie oddzielić od łodyżek, ponieważ są gorzkawe. Następnie należy zalać je wrzątkiem i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie doby należy przecedź, dodać cukier, sok z cytryny następnie podgrzać ale nie gotować, jedynie doprowadź do wrzenia. Gorący syrop przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych butelek lub słoiczków. Nie wymagają już pasteryzowania.

W przypadku przeziębienia zaleca się picie maksymalnie 4 łyżeczek dziennie. Ze względu na właściwości wykrztuśne, syropu nie powinno się pić tuż przed snem.

Syrop z czarnego bzu to smaczny dodatek do herbaty, deserów lub drinków.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email