Kulinaria: Zobacz jak wygląda sprawdzony i niezawodny przepis na ogórki małosolne

Kulinaria: Zobacz jak wygląda sprawdzony i niezawodny przepis na ogórki małosolne

Ogórki małosolne to tylko jeden z wielu sposobów na przetwarzanie świeżych ogórków. Małosolne są jednak wyjątkowe, ponieważ szykujemy je tylko raz w roku. Sezon nie jest długi, więc warto korzystać z niego od początku do końca. 

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków krajowych, małych i świeżych
  • pół główki świeżego czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • 10 cm korzenia chrzanu i liście
  • 3-4 liście laurowe
  • liście porzeczki lub wiśnie (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soli
  • 2 litry wody

Ogórki małosolne przepis:

  • Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych półtoralitrowych słoikach.
  • Dodać obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper i opcjonalnie liście porzeczki lub wiśni. W dużym słoju układamy ogórki na przemian z dodatkami, w mniejszych pionowo ogórki, w przestrzenie wciskamy dodatki.
  • Wszystko zalać posoloną wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy). Całe ogórki powinny być przykryte zalewą. Przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.
  • Odstawić w zacienione miejsce na 3 – 5 dni (w zależności od temperatury). Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda.

Smacznego !

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email