Kulinaria: Zobacz jak wygląda sprawdzony i niezawodny przepis na ogórki małosolne
Ogórki małosolne to tylko jeden z wielu sposobów na przetwarzanie świeżych ogórków. Małosolne są jednak wyjątkowe, ponieważ szykujemy je tylko raz w roku. Sezon nie jest długi, więc warto korzystać z niego od początku do końca.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków krajowych, małych i świeżych
- pół główki świeżego czosnku
- kilka gałązek kopru
- 10 cm korzenia chrzanu i liście
- 3-4 liście laurowe
- liście porzeczki lub wiśnie (opcjonalnie)
- 2 łyżki soli
- 2 litry wody
Ogórki małosolne przepis:
- Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych półtoralitrowych słoikach.
- Dodać obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper i opcjonalnie liście porzeczki lub wiśni. W dużym słoju układamy ogórki na przemian z dodatkami, w mniejszych pionowo ogórki, w przestrzenie wciskamy dodatki.
- Wszystko zalać posoloną wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy). Całe ogórki powinny być przykryte zalewą. Przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.
- Odstawić w zacienione miejsce na 3 – 5 dni (w zależności od temperatury). Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda.
Smacznego !