Muffinki piernikowe
Składniki
12 sztuk
Muffinki piernikowe
-
200 g mąki
-
150 g drobnego cukru
-
1 łyżka przyprawy piernikowej
-
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-
75 ml mleka
-
1 i 1/2 łyżki miodu
-
125 ml oleju roślinnego
-
150 ml maślanki
-
2 małe jajka
-
1 i 1/2 łyżki wódki orzechowej, rumu lub mleka
Krem mascarpone z cynamonem
-
250 g mascarpone (zimnego)
-
125 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1 op. cukru wanilinowego
-
2 łyżki cukru pudru
Dekoracja
-
owoc granatu
-
opcjonalnie: osłonki świąteczne na papilotki
Przygotowanie
Muffinki piernikowe
- Przygotować formę na muffiny i wyłożyć ją 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszać.
- Do rondelka wlać mleko z miodem, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia.
- Do czystej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę, rum lub mleko. Wlać mieszankę mleka i miodu i wymieszać rózgą lub zmiksować.
- Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę bez grudek mąki.
- Ciasto wlać do papilotek, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Założyć osłonki ozdobne jeśli mamy.
Krem mascarpone z cynamonem
- Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieścić w misce i ubijać aż powstanie gładki, gęsty i puszysty krem (ok. 2 minuty). Na koniec zmiksować z cynamonem.
- Wyłożyć na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego, posypać owocem granatu.
Wskazówki
Krem można wycisnąć na kształt choinki i dodatkowo posypać posiekanymi niesolonymi pistacjami lub kolorową posypką.