Nisko: V Powiatowy Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego

Nisko: V Powiatowy Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego

V Powiatowy Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego odbył się w niedzielę, 21 sierpnia 2022 r. na Obiektach Miejskiego Klubu Sportowego „Sokół” Nisko.

W tegorocznym Konkursie uczestniczyło 15 podmiotów – Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń i grup nieformalnych, które przygotowały potrawy konkursowe. Tradycyjne Produkty Kulinarne Powiatu Niżańskiego oceniła nie tylko Komisja konkursowa, cieszyły się one również ogromnym zainteresowaniem miłośników jadła tradycyjnego, którzy uczestniczyli w realizacji operacji „Promocja produktów tradycyjnych Powiatu Niżańskiego”.

Celem operacji było zwiększenie udziału mieszkańców w kultywowaniu i promowaniu tradycji regionu. Upowszechnianie wiedzy i przekazywanie doświadczeń dotyczących produktów lokalnych, w tym lokalnych tradycyjnych produktów kulinarnych, przyczyniło się to do zaktywizowania podmiotów zajmujących się tym oraz do wzrostu zainteresowania kontynuowaniem tych tradycji.

 Dzięki atrakcyjnej formie promocji tradycji związanych z wytwarzaniem produktów lokalnych, poprzez V Powiatowy Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego, udało się dotrzeć do grup docelowych, którymi są osoby zajmujące się wytwarzaniem lokalnych tradycyjnych produktów kulinarnych z terenu województwa podkarpackiego.

 Organizacja V Powiatowego Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego stworzyło możliwość eksponowania wartości polskiej kultury, z jej regionalną różnorodnością i dziedzictwem lokalnych społeczności z jednej strony, a poprawą jakości życia mieszkańców obszarów wiejskich z drugiej. Konkurs przyczynił się do promocji lokalnych kulinarnych produktów tradycyjnych powiatu niżańskiego, zwyczajów i tradycji oraz promocji funkcji społecznych i pozarolniczych gospodarstw rolnych, wpływających na poprawę życia na obszarach wiejskich, a także do promocji walorów województwa podkarpackiego.

Wszystkie 15 potraw zgłoszonych do Konkursu oceniła 4-osobowa Komisja Konkursowa, której decyzją I nagrodę otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Cholewianki za „Cielęcinę z kurkami podawaną w bułeczce razowej domowego wypieku”II nagrodę zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Przędzelanki” w Przędzelu za „Bryzol po chłopsku z deserem gospodyni”, natomiast III – KGW „Nowosielczanki” w Nowosielcu za „Botwinkową rozkosz”. Wszystkie pozostałe podmioty biorące udział w Konkursie również otrzymały nagrody finansowe – wyróżnienia.   

Organizatorem V Powiatowego Konkursu na Tradycyjny Produkt Kulinarny był Powiat Niżański, a dodatkowymi Partnerami KSOW przy realizacji tej operacji były: Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”, Niżańskie Centrum Kultury „Sokół” w Nisku oraz Niżańskie Stowarzyszenie dla Kultury.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *