Nisko: V Powiatowy Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego

Nisko: V Powiatowy Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego

V Powiatowy Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego odbył się w niedzielę, 21 sierpnia 2022 r. na Obiektach Miejskiego Klubu Sportowego „Sokół” Nisko.

W tegorocznym Konkursie uczestniczyło 15 podmiotów – Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń i grup nieformalnych, które przygotowały potrawy konkursowe. Tradycyjne Produkty Kulinarne Powiatu Niżańskiego oceniła nie tylko Komisja konkursowa, cieszyły się one również ogromnym zainteresowaniem miłośników jadła tradycyjnego, którzy uczestniczyli w realizacji operacji „Promocja produktów tradycyjnych Powiatu Niżańskiego”.

Celem operacji było zwiększenie udziału mieszkańców w kultywowaniu i promowaniu tradycji regionu. Upowszechnianie wiedzy i przekazywanie doświadczeń dotyczących produktów lokalnych, w tym lokalnych tradycyjnych produktów kulinarnych, przyczyniło się to do zaktywizowania podmiotów zajmujących się tym oraz do wzrostu zainteresowania kontynuowaniem tych tradycji.

 Dzięki atrakcyjnej formie promocji tradycji związanych z wytwarzaniem produktów lokalnych, poprzez V Powiatowy Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego, udało się dotrzeć do grup docelowych, którymi są osoby zajmujące się wytwarzaniem lokalnych tradycyjnych produktów kulinarnych z terenu województwa podkarpackiego.

 Organizacja V Powiatowego Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego stworzyło możliwość eksponowania wartości polskiej kultury, z jej regionalną różnorodnością i dziedzictwem lokalnych społeczności z jednej strony, a poprawą jakości życia mieszkańców obszarów wiejskich z drugiej. Konkurs przyczynił się do promocji lokalnych kulinarnych produktów tradycyjnych powiatu niżańskiego, zwyczajów i tradycji oraz promocji funkcji społecznych i pozarolniczych gospodarstw rolnych, wpływających na poprawę życia na obszarach wiejskich, a także do promocji walorów województwa podkarpackiego.

Wszystkie 15 potraw zgłoszonych do Konkursu oceniła 4-osobowa Komisja Konkursowa, której decyzją I nagrodę otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Cholewianki za „Cielęcinę z kurkami podawaną w bułeczce razowej domowego wypieku”II nagrodę zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Przędzelanki” w Przędzelu za „Bryzol po chłopsku z deserem gospodyni”, natomiast III – KGW „Nowosielczanki” w Nowosielcu za „Botwinkową rozkosz”. Wszystkie pozostałe podmioty biorące udział w Konkursie również otrzymały nagrody finansowe – wyróżnienia.   

Organizatorem V Powiatowego Konkursu na Tradycyjny Produkt Kulinarny był Powiat Niżański, a dodatkowymi Partnerami KSOW przy realizacji tej operacji były: Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”, Niżańskie Centrum Kultury „Sokół” w Nisku oraz Niżańskie Stowarzyszenie dla Kultury.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email