Porady: Rzepik pospolity - właściwości i zastosowanie.
Rzepik pospolity jest nazywany ziołem wątrobowym, ma na nią zbawienny wpływ. Ale rzepik równie dobrze sprawdza się też w leczeniu przeziębienia, zapalenie gardła i jamy ustnej, a nawet biegunki i oparzeń skóry. Jakie jeszcze właściwości lecznicze ma rzepik i jak go stosować?
Rzepik pospolity (Agrimonia eupatoria) jest powszechnie występującą w naszym kraju byliną łąkową, ale zdecydowanie niedocenianą. W dawnych czasach rzepikowi przypisywano magiczną moc i stosowano go jako panaceum na wszelkie choroby.
Rzepik można poznać po długich łodygach oblepionych pięknymi żółtymi kwiatami i ciemnozielonych, ząbkowanych liściach. Roślina ta dorasta do 150 cm i lubi dobrze nasłonecznione stanowiska. Ma przyjemny delikatny zapach i niestety gorzki smak.
Rzepik pospolity już od wieków był ceniony za działanie ściągające, ochronne, przeciwzapalne, antybakteryjne i rozkurczowe. W starożytności używano go nawet do leczenia ran po wężach.
W naszej medycynie ludowej rzepik był głównie stosowany na schorzenia wątroby i układu trawiennego. Roślina ta ma jednak o wiele więcej prozdrowotnych właściwości:
- leczy biegunkę i zaburzenia trawienia
- obniża podwyższoną temperaturę ciała
- poprawia krążenie krwi
- łagodzi objawy żółtaczki
- działa moczopędnie, zapobiegając powstawaniu kamieni nerkowych
- przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn – stąd jego zbawienny wpływ na wątrobę
- zwalcza wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia się i zapobiegając nowotworom
- redukuje poziom cholesterolu
- przeciwdziała chorobie wieńcowej
- wspomaga układ nerwowy
- działa antyseptycznie na skórę, jest stosowany przy oparzeniach, trądziku, oparzeniach, egzemie i łuszczycy.
- wzmacnia śluzówkę, jest polecany zawodowym mówcom i śpiewakom
- działa przeciwbólowo w przypadku dolegliwości reumatycznych
- olejki eteryczne łagodzą kaszel, ból gardła i przeciwdziałają zapaleniu oskrzeli.
- zmniejsza obfitość miesiączek
- przyspiesza gojenie się ran i otarć
Jak stosować rzepik ?
Rzepik pospolity spożywa się najczęściej w postaci naparu, przy czym sposób jego przygotowania zależy od celu, w jakim go użyjemy:
- napar z rzepiku do picia
1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzątku i trzymać pod przykryciem ok. 10 min. Taki napar można pić trzy razy dziennie.
- napar z rzepiku do płukania gardła
4 łyżki ziela zalać 2 szklankami ciepłej wody i gotować 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Napar odstawić na 15 minut, przecedzić i płukać nim gardło, gdy nadal będzie ciepły.
- napar z rzepiku do okładów zewnętrznych
2 łyżki ziela zalać 2 szklankami wrzątku, odstawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie przecedzić, dodać 5 kropli olejku rozmarynowego. W mocno ciepłym naparze zamoczyć duży kawałek gazy, odcisnąć. Na 10 minut położyć gazę na szyi, tak by leżała na migdałkach, i owinąć szyję ręcznikiem.