Porady: Syrop z mniszka lekarskiego prosty i sprawdzony przepis

Porady: Syrop z mniszka lekarskiego prosty i sprawdzony przepis

Wszystkie części mniszka lekarskiego mają właściwości lecznicze. Popularny na kaszel i ból gardła syrop przyrządza się z kwiatów. Zawiera on wiele witamin i minerałów, które są pomocne także przy innych dolegliwościach.

Syrop z mniszka lekarskiego wspomaga leczenie w infekcjach górnych dróg oddechowych z bólem gardła i kaszlem oraz pobudza trawienie i wydzielanie soków żółciowych.

Kwiatom mniszka przypisuje się działanie:

  • przeciwzapalne
  • przeciwskurczowe i żółciopędne
  • moczopędne

Aby przygotować leczniczy syrop z mniszka lekarskiego, potrzeba:

  • 500 sztuk świeżych kwiatów mlecza,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru,
  • sok z dwóch cytryn,

Zebrane kwiaty odstawiamy w przewiewne miejsce na 2-3h, żeby wszystkie robaki wyszły. Kwiaty wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy je około 20 minut na wolnym ogniu. Następnie odstawiamy naczynie w chłodne miejsce, po upływie 24 godz odcedzamy wywar i dodajemy do niego cukier oraz sok z cytryn. Po wymieszaniu i połączeniu się składników ponownie gotujemy ok. 3 godzin, aż płyn uzyska konsystencję podobną do miodu. Gotowy syrop z mniszka lekarskiego przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików. Tak przyrządzony miód z mlecza będzie ważny przez kilka miesięcy. Nie trzeba go pasteryzować  ze względu na dużą zawartość cukru

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email